čtvrtek 16. ledna 2014

Žáci přivezli z Polska zlato!

V rámci zimní přípravy odcestovali v neděli 12. ledna žáci Klasiku do polských Žor, kde se zúčastnili halového turnaje pořádaného tamější klubem Gepardů. V průběhu turnaje odehráli dohromady čtyři utkání, přičemž ani v jediném z nich nenašli přemožitele, a proto si po zásluze přivezli do Frýdku-Místku pohár a diplom za první místo.

Osmička zúčastněných družstev (šest z Polska a dva z ČR - Klasik a Arrows Ostrava) byla nalosována do dvou skupin, ve kterých se utkala systémem každý z každým. Následně se hrály zápasy o celkové umístění. Turnaj byl navíc dvakrát proložen soutěžemi družstev v baseballových dovednostech. Dosažené výsledky v dovednostních disciplínách se nakonec započítávaly do celkového pořadí.

Frýdecko-místečtí žáci se tak v základní skupině postupně střetli s polskými týmy KS Silesia Rybnik, Caper Kędzierzyn-Koźle a Gepardy Žory II, které vcelku bez větších problémů dokázali porazit, což dokládají výsledná skóre 12:4, 19:0 a 17:1.
Finálový zápas byl už přece jen o poznání vyrovnanější a tím i dramatičtější. O vítězství v turnaji jsme se poprali s vítězem druhé skupiny – domácími Gepardy Žory I. V utkání nás trochu zklamala pálka, když spousta odpalů skončila outem za chycení míče ze vzduchu či za dotyk se stropem. Naštěstí jsme se stále mohli spolehnout na výbornou obranu, která dovolila soupeři skórovat jen dvakrát. Nám se přece jen dařilo postupně nějaký ten doběh v každé směně přidat, a tak jsme se mohli radovat z vítězství v poměru 7:2 a titulu jediného neporaženého týmu.

Ani v dovednostních disciplínám se Klasikům nevedlo nejhůře. První soutěží, které se zúčastnilo všech devět našich hráčů, byl štafetový závod v hodech na přesnost a rychlosti zpracování. Bohužel se nám ostrý měřený start nepovedl tak jako ten přípravný a v této disciplíně jsme se umístili na pátém místě.
Druhou dovednostní disciplínou byla klasická běžecká homerunová štafeta čtyřech zástupců každého týmu. Naše čtveřice ve složení V. Pavelka, M. Straka, D. Lapiš, M. Špaček se ukázala dokonce jako ze všech nejrychlejší.


V dovednostech jsme tedy celkově skončili druzí, takže naše první místo v celkovém pořadí nemohlo být ohroženo. Klasik F-M se tak stal celkovým vítězem Žory Cupu 2014. Na druhé místo se díky dovednostním disciplínám, ve kterých byli nejlepší, protlačili ostravští Arrows, jenž v turnaji obsadili „až“ třetí příčku. Bronz za třetí místo tedy patřil poraženému finalistovi, domácím Gepardům Žory I.

Hra našich se po celý turnaj opírala především o výborně fungující obranu, za což je třeba pochválit především Matěje Macuru (který byl vyhlášen našim nejužitečnějším hráčem), Damiána Lapiše a Vojtu Pavelku. Disponovali jsme však i velice solidní pálkou, vždyť nejlepším pálkařem celého turnaje se stal Matyáš Kozel, když v jeho průběhu odpálil dohromady tři homeruny.

Turnaj určitě splnil svůj účel, neboť kromě zpestření zimní přípravy ukázal trenérům naše přednosti, na kterých se dá stavět, i slabiny, na kterých je třeba ještě zapracovat.
Na závěr tedy zbývá už jen poděkovat hráčům za předvedené výkony a především početné skupině rodičů, kteří nás na turnaj doprovázeli a mohutně povzbuzovali. V neposlední řadě je třeba i pochválit pořadatele za výbornou organizaci turnaje, neboť přestože se všechny zápasy hrály na jednom hřišti, tak se nikdo, díky neustále losované tombole, ani v přestávkách nenudil.