čtvrtek 6. září 2018

Back-2-school U11 Praha

V posledním prázdninovém víkendu se na pražských hřištích Eagles, Tempu a  SabaTu, konal turnaj Back-2-School. Tento turnaj proběhl ve třech kategoriích U11, U13 a U15. Klasik F-M se zúčastnil v kategorii U11. Ta odehrála své zápasy na hřištích pražského Tempa. 12 týmů bylo rozlosováno do čtyř základních skupin. Náš tým vstoupil do turnaje v pátek dvěma zápasy v základní skupině.







Prvním soupeřem byla Kotlářka Praha. Ačkoliv jsme přípravě na zápas věnovali nadstandardní čas, na našem herním výkonu se to neprojevilo. V zápase jsme měli 4 hity, ale také vysoký počet "K". K tomu se přidalo pár chyb v obraně a  zápas byl dramatický až do konce. Vítězství 9:8 jsme si zajistili až v dohrávce na pass-ball a chybu při spolupráci catcher-nadhazovač.

Ve druhém zápase nás čekalo domácí Tempo, do tohoto zápasu jsme šli s tím, že favorita skupiny co nejvíce potrápíme. Nicméně k tomu nedošlo a tak díky tomu, že jediné hity v zápase měli Kuba Macura a Terezka Máchová, nás čekala krutá porážka 0:15.

Po jedné porážce a jedné výhře jsme se usadili na druhém místě ve skupině a čekali na soupeře do sobotních vyřazovacích bojů. Tím se nakonec stal tým Nuclears Třebíč a nás tak čekal další těžký soupeř. Do sobotního duelu jsme šli opět s tím ukázat, že baseball hrát umíme a do třebíčských co nejvíce kousat. Hned v první směně jsme se ujali vedení 4:3 po odpalech Novotného, Palarčíka, Chorobíka, Macury, Šmiřáka a Kaňoka. Konečně se naše pálka probudila a zápas nabíral na zajímavosti. V následujících směnách se potvrdilo, že Třebíč přijela s jednou z nejlepších obran a prosazovat se přes jejich polaře bylo nesmírně složité. Na pálce se jim následně také začalo dařit a postupně přidali další 4 doběhy. Prohra 4:7 nás sice poslala do bojů o 5.-8. místo, ale kvalitu zápasu (a zejména naši pálku) pochválil i trenér brněnských Hrochů.

Druhý sobotní zápas byl opět o umístění a znamenal postup či sestup do bojů o 5.-6. respektive 7.-8. místo. K tomuto zápasu jsme nastoupili proti ostravským Arrows a ačkoliv jsme zápas vyhráli 5:0, jeho kvalita byla podprůměrná. Za zmínku stojí výkon Matyáše Novotného na kopci, kdy umožnil hráčům Arrows jen tři kontakty s míčem a ty vždy skončily autem.

Poslední zápas, který jsme odehráli v neděli proti pražskému Tempu, měl být zlatým hřebem turnaje. Nejen, že měl rozhodnout o finálním umístění na turnaji, ale také znamenal odvetu proti domácímu týmu a možnost oplatit jim vysokou porážku ze základní skupiny. Do zápasu nastoupil zcela jiný tým Klasiku, na pálce jsme nastříleli úžasných 11 hitů, viděli jsme běžecký homerun Matěje Chorobika, i spoustu krásných zákroků v obraně. Ačkoliv jsme v zápase zpočátku vedli, dokázal pražský tým vedení v průběhu zápasu otočit na svou stranu a do dohrávky čtvrté směny jsme šli za nepříznivého stavu 4:8. V její dohrávce se nám však podařilo poctivou prací na pálce obsazovat mety a díky odpalům (Novotného, Palarčíka a Tikala) pak také stahovat body. Dva vyrovnávací body na stav 8:8 zajistil Matěj Chorobik odpalem do pravého vnějšího pole a oběhnutím všech met (in park homerun). Do poslední směny jsme tak šli za vyrovnaného stavu. Domácí Tempo body nepřidalo a tak bylo na nás abychom naší dohrávkou zápas rozhodli. Na metu se dostala Terezka (BB) díky ukradené druhé metě a následnému pass-ballu se dostala až do skórovací pozice na třetí metu. Následně nám nevyšla taktická ulívka Matyáše Novotného, ale vzápětí se a metu dostal Honza Palarčík krásným dvoumetovým odpalem. Tobi Tikal je "K", a tak je na dva auty vše v rukou Matěje Chorobika. Ten pálí silný groundball na spojku, která nemá šanci jej zachytit a Terezka tak dobíhá pro vítězný bod. Krásná tečka za ještě krásnějším zápasem.

Konečné páté místo je pak jen třešničkou na dortu :-)

Chtěl bych v první řadě poděkovat všem hráčům za skvělou reprezentaci tohoto krásného sportu na špičkové akci v Praze. Jmenovitě musím vyzdvihnout práci všech nadhazovačů, kteří odvedli skvělou práci ve všech zápasech (Novotný, Chorobik, Palarčík, Tikal, Šmiřák, Máchová, Macura), práci catchera Denise Šmiřáka, který odchytal čtyři zápasy z pěti a odolnost Tobiáše Tikala, který byl čtyřikrát trefený nadhozem. Krásnými odpaly se blýskli Chorobik, Kaňok, Palarčík a Novotný. Musím také zmínit nováčky týmu Tomáše Olivu a Matyáše Kijonku, kteří ač nezasáhli do všech zápasů tak trpělivě sbírali zkušenosti, které se jim budou hodit do následujících sportovních let. Dále musím poděkovat všem svým asistentům (Lucce, Romanovi a Tomášovi) za pomoc na hřišti a všem rodičům co s námi jeli za pomoc mimo hřiště a mohutné fandění při zápasech.

Absolvovat takový turnaj s partou skvělých dětí a kamarádů je vždy skvělým zážitkem a doufám, že to máte taky tak......

Zbyňa