pondělí 14. ledna 2013

Žáci v Liberci stříbrní

Naši žáci se na úvod nové sezóny prezentovali ve velmi dobrém světle, když hned svou první turnajovou účast v roce 2013 v Liberci proměnili v první zisk medailí, a to dokonce stříbrných, čímž dokázali ještě o jednu příčku vylepšit loňské umístění.

Tento úspěch se však nerodil zcela snadno. Trenéři totiž museli kromě běžných starostí s dopravou a ubytováním řešit především hráčský kádr, neboť vzhledem k jeho nedostatečné šíři v této kategorii a několika absencím bylo nutno sáhnout do t-ballových rezerv a dokonce k jedné výpůjčce z ostravských Arrows.

Kvůli velké vzdálenosti, jež bylo třeba na turnaj urazit, jsme vyrazili již v pátek odpoledne. Počasí naší výpravě vskutku nepřálo, neboť nás po většinu cesty doprovázela sněhová chumelenice. Naštěstí jsme vše zvládli bez komplikací a po desáté hodině jsme dorazili všichni v pořádku do místa našeho noclehu ve Smržovce.

V sobotu jsme hned ráno vyrazili do liberecké Tisport Arény, kde se turnaj měl odehrát. Účastnilo se jej 8 týmů rozdělených do dvou skupin, z nichž první dva postupovali do bojů o medaile. Klasik byl jediným zástupcem z Moravy a Slezska, což sebou neslo jistou dávku zodpovědnosti. Velkým lákadlem a výhodou turnaje byl fakt, že namísto nadhazovačů se využívá nadhazovacích strojů, které zajišťují velkou plynulost hry s minimem prostojů. Vždyť za 45 minut jednoho zápasu se běžně odehrálo 8 směn!

V prvním utkání jsme se střetli s Indians Kladno a nedali jim příliš mnoho šancí. Celý turnaj nás totiž zdobila téměř bezchybná obrana. V útoku jsme si na nadhozy vystřelované strojem také rychle zvykli, a tak jsme zvítězili v poměru 13:1.

Pak nás čekal soupeř z nejtěžších, Sparks Mladé Buky. Reprezentanty nabitý tým nás vůbec nešetřil. Rovněž se opíral o silné pole, ale zdobila jej především hrozivá palebná síla. Ve velice pěkném zápase si tedy protivníci dokráčeli pro vítězství 7:16.

V posledním střetnutí skupiny s Kotlářkou Praha se tedy rozhodovalo o druhém postupujícím, který doprovodí Mladé Buky v semifinále. Do utkání jsme vlítli na pálce a získaný náskok naše výborné pole ubránilo až do konce a tak jsme se po vítězství 8:2 mohli radovat z postupu mezi čtyři nejlepší týmy.

V semifinále jsme se utkali s vítězi druhé skupiny, domácími Patriots Liberec. Nabuzeni předchozím úspěchem jsme na ně bez respektu vlétli a ujali se vedení, které jsme nadále navyšovali. Po výsledku 12:5 jsme se tak mohli radovat z postupu do finále a jistoty umístění na bedně.

Finále bylo reprízou našeho neúspěchu v základní skupině, neboť jsme nastoupili proti Sparks Mladým Bukům, kteří přešli v semifinále přes Hlubokou nad Vltavou a doposud na turnaji neprohráli. Bohužel se odveta nekonala a utkání v mnohém připomínalo zápas ve skupině. Palebná síla soupeřů byla drtivá natolik, že ani naše obrana si s tím nedokázala mnohdy poradit. Sice jsme počáteční náskok soupeřů stahovali, ale nakonec nám nezbylo než před nimi opět sklonit hlavu a smířit se s porážkou 5:15 a výborným druhým místem.

I přes finálový neúspěch však není důvod ke smutku. Stříbrná pozice nás opravňuje být nač hrdí, neboť naši hráči svými kvalitními výkony zanechali v trenérech i divácích velice dobrý dojem. Nutno pokorně uznat, že tým z Mladých Buků byl nad naše síly a zcela zaslouženě turnaj vyhrál, neboť hrál na turnaji jednoznačně nejlepší baseball. Bronzovou příčku nakonec obsadili domácí Patriots, když porazili ve vyrovnaném utkání Hlubokou.

Po závěrečném slavnostním vyhlášení, na němž hráči převzali krásnou skleněnou trofej za druhé místo, jsme se tedy přesunuli do nedalekého KFC, v němž mohly naplno propuknout oslavy, které poněkud zaskočily místní obsluhu. Teprve pak jsme se konečně vydali na dlouhou cestu zpátky domů.

I když je stále na čem pracovat, úspěch naplňuje trenéry do nadcházející sezóny optimismem. Limitující však stále zůstává především šíře kádru, ale skvělé výkony osmiletého Matyáše Straky, dávají tušit, že i v t-balle bude z čeho čerpat. Uvidíme, jak se hráči vypořádají s reálnými nadhozy. Pochválit je dále třeba i Vojtu Pavelku, který získal ocenění pro našeho nejužitečnější hráče, nutno ale uznat, že by si jej za svůj výkon zasloužili i mnozí další.

Závěrem mi tedy nezbývá než hráčům a trenérům poblahopřát k úspěchu a nejen jim, ale i rodičům poděkovat za skvělou podporu. Zároveň připojuji přání a výzvu, aby nezůstalo pouze u něj a aby na něj družstvo brzy opět navázalo.

Aleš Haladej

Poznámka pro rodiče: Hráčům bylo z odevzdaných peněz na dopravu vráceno 200 Kč (zcela na závěr výpravy tak, aby nedošlo k jejich roztočení).
Poznámka pro všechny: Další fotky naleznete v Galerii.

Konečné pořadí turnaje:
1. Sparks Mladé Buky
2. Klasik Frýdek-Místek
3. Patriots Liberec
4. Hluboká nad Vltavou
5. Kotlářka Praha
6. Eagles Praha
7. SaBaT Praha
8. Indians Kladno

Naše sestava:
Michal Andraško, Vojtěch Gebauer, Matyáš Kozel, Lukáš Kubíček, Vojtěch Pavelka, Martin Pernička, Marek Prymus, Matyáš Straka, Michal Špaček, Tomáš Volný