pátek 26. dubna 2013

Mužské Áčko na úvod úspěšné v Třebíči

Letošní ročník ČML zahájil A-tým mužů v Třebíči dvojzápasem s tamějšími Nuclears. Náš kádr nedoznal od loňska žádných výrazných změn a opět se tak bude spoléhat především na své odchovance. Dřinu, krev, pot a slzy prolité během zimní přípravy však chtěli v první letošní body přetavit i třebíčtí, kteří měli na kontě již dvě prohry z předchozího vystoupení na hřišti loňských vicemistrů z Hluboké.

Baseballový areál Na Hvězdě se stal dějištěm velice napínavých utkání s několika dramatickými zápletkami. Obě střetnutí se přesto odehrála podle velice obdobného scénáře a dala by se tak rozdělit do tří třetin. Ta úvodní patřila vždy Klasiku, který se záhy ujal vedení. Po pár směnách si však pálkaři soupeře již přivykli na nadhozy našich nadhazovačů (první zápas odstartoval M. Chlebek, druhý Z. Fajkoš) a po sérii povedených odpalů (k vidění byl i homerun třebíčského Libiaka) nedokázalo bodovému přídělu zabránit ani střídání na kopci (v prvním M. Pardík, v druhém P. Kociňák). Do pomyslné druhé třetiny tak Nuclears nastupovali už ve vedení.

Naštěstí naši hráči nesložili zbraně a poctivou hrou byli schopni vždy dotáhnout bodové manko. Vyloučení našeho chytače M. Vykoukala v šesté směné prvního zápasu sice trochu zamotalo hlavu našemu kouči J. Maštalířovi, ale v mužské soutěži debutující J. Adamus se s rolí náhradníka vyrovnal velice dobře. Do sedmé směny se tedy nastupovalo opět za nerozhodného stavu.V osmé směně jsme však stáhli vedoucí bod, který se ukázal být vítězným, neboť střídající nadhazovač M. Drong zápas s přehledem zavřel. První zápas jsme tedy vyhráli v poměru 11:10.

V druhém utkání jsme dokázali na soupeřovo vedení odpovědět až v sedmé směně, kdy jsme mu dokázali vrátit šestibodový příděl ze čtvrtého inningu a strhnout tak vedení zpátky na svou stranu. V osmé jsme k nim přidali ještě tři body a skóre se tak uzavřelo na konečných 15:9.*

Oba zápasy byly divácky velice atraktivní, plné krásných odpalů. Nutno upřímně přiznat, že v obou utkáních jich měl více náš jihomoravský soupeř (našim nejúspěšnějším pálkařem byl, pro někoho možná překvapivě, A. Haladej). My jsme se však mohli opřít o naši téměř bezchybnou obranu a radovat se tak z uskutečnění prvních dvou kroků na cestě za obhajobou (a vylepšením) loňského třetího místa v ČML. Věřme, že další dva kroky učiní už tuto neděli s Bleskem Jablonec na "domácí" půdě v Ostravě.

* Druhé utkání bylo kvůli zhoršujícím se světelným podmínkám ukončeno již po osmé směně.