úterý 15. dubna 2014

Muži vstoupili do nové sezóny smírně s Třebíčí

A-tým mužů Klasiku Frýdek-Místek zahájil ročník 2014 baseballové Českomoravské ligy dvěma zápasy s Nuclears Třebíč. Neboť projekt výstavby vytouženého baseballového areálu ve Frýdku - Místku se do fáze realizace teprve blíží, byly oba souboje svedeny v prozatímním útočišti v Ostravě, kde se odehrají i všechna ostatní domácí střetnutí Klasiku letošní sezóny. Ačkoli si Klasik loni z Třebíče odvezl dvě vítězství, letos musel s výrazně omlazeným kádrem a bez hostujících extraligových posil ochutnat hned na úvod hořkost porážky. Naštěstí již následná odveta přinesla odplatu v podobě prvního letošního vítězství.

První zápas se nesl v nervozním duchu našich hráčů z prvního soutěžního utkání. Na kopci začal zkušený Zbyněk Fajkoš, který dvě směny zdatně čelil pálkařům soupeře. Ve třetí směně došlo po sérii tvrdých odpalů soupeře a několika zaváháních v obraně k odskočení soupeře na stav 6:0. Naši hráči kontrovali obsazením met a dvěma doběhy, ale to bylo v útoku z naší strany až do předčasného konce utkání vše. Nutno podotknout, že pálkaři Klasiku museli čelit rychlým a přesným nadhozům třebíčského Michala Průši, reprezentačního nadhazovače ČR v kategorii U21. V páté směně došlo ke střídání našeho nadhazovače, když se na kopec dostal teprve šestnáctiletý Šimon Urban, pro něhož to byla premiéra v ČML. Není tedy divu, že ani on nedokázal čelit soustavnému tlaku pálkařů soupeře, a nezabránil tedy porážce s nepříliš lichotivým konečným výsledkem 2:12. Ten však zcela odpovídal průběhu hry, naší nerozehranosti i nezkušeností mladého kádru.


Do druhého zápasu nastupovali naši muži s odhodláním vrátit soupeři porážku z prvního utkání. Na kopci nastoupil zkušený Marcel Pardík s cílem otupit dobrou hru soupeře v útoku, což se mu s přispěním dobře hrající obrany podařilo. Přesto jsme v polovině utkání prohrávali 1:2. Od této chvíle začala naše pálka nabývat na síle a všichni hráči si začali připisovat na svá konta úspěšné odpaly. Postupně jsme tak přebrali kontrolu nad utkáním a zvyšovali náskok až na konečných 9:2. Do poslední směny nastoupil na nadhoz Pavel Kociňák, který s přehledem dotáhl utkání do vítězného konce.

Celkový dojem a výsledek 1:1 z prvního dvojutkání sezóny odpovídá rozpoložení a podmínkám, v kterých se oba kluby nacházejí. Zatímco Nuclears disponují nejnovějším baseballovým zázemím v ČR a mohou se tak soustředit na souhru celého týmu jak v útoku, tak v obraně, Klasik musí v mnohem skromnějších podmínkách spoléhat pouze na bojovnost a individuální dovednosti svých hráčů.

Pozitiva, která je třeba si udržet, a negativa, na nichž je třeba zapracovat:
- nerozehranost hráčů
- špatné čtení míčů i poziční hra ve vnějším poli
- špatný výběr nadhozu k pálení
+ schopnost se v druhém zápase zlepšit
+ bojovnost a touha vyhrát
+ nadějné výkony všech našich juniorů

Na závěr patří poděkování všem fanouškům, kteří nás přijeli do Ostravy podpořit.

Jan Maštalíř