sobota 15. listopadu 2014

Češi s dvěma Klasiky na soupisce postoupili na MS U21 do SUPER SIX

Česká reprezentace do 21 let postoupila na mistrovství světa na Tchaj-wanu mezi šest nejlepších týmů světa a čeká ji boj o konečné umístění v SUPER SIX. Naši hráči nejprve ve skupině podlehli týmům Jižní Korey, domácímu Tchaj-wanu a následně i Novému Zélandu. V zápase o všechno se ovšem oklepali z porážek a v evropském derby porazili překvapivě tým Itálie, aby pak následně otočili i duel s Mexikem a obsadili v tabulce 3. místo, díky skóre a lepšímu vzájemnému zápasu s Itálií. Nyní naše hráče budou čekat těžké zápasy s Japonskem, Austrálií a Nicaraguou.

Součástí českého výběru jsou i dva frýdeckomístečtí odchovanci Jan Tomek a Michael ‚Jabu‘ Vykoukal. Catcherovi Klasiku F-M i národního týmu jsme tedy položili několik otázek týkající se dosavadního průběhu turnaje.

Ahoj Jabu, gratuluji k postupu. Jaký to je pocit se dostat mezi šest nejlepších týmů na světě?
Děkuji. Abych byl upřímný pocit je to naprosto nepopsatelný, když jsme sem jeli tak jsme měli v hlavě, že budeme postupovat zápas od zápasu a jestli se nám podaří nějaký zápas vyhrát, nebo potrápit favorita, tak to bude úspěch. Ale to, že postoupíme mezi nejlepší šestku, bylo spíš na hranici utopie.

Jak jste to oslavili a kdy jste se vlastně dozvěděli, že můžete postoupit při shodě výsledků a kolečku v tabulce?
My jsme to vlastně do poslední chvíle vůbec nevěděli. Po zápase s Mexikem jsme si mysleli, že už žádná šance na postup není, tak jsme paradoxně fandili ve večerním zápase Novému Zélandu, ať porazí Koreu (pozn. Zéland vedl v 9. směně 1:0, nakonec prohrál 1:4), aby s námi do spodní skupiny sestoupila Itálie, kterou jsme porazili, a my bychom pak měli lepší výchozí pozici v bojích o umístění. Ale naštěstí se tak nestalo. Když jsme se potom všichni sešli na pokoji jednoho z našich trenérů a bylo nám řečeno, že při vypočítaní tabulkového koeficientu vyšlo najevo, že postupujeme my, tak tomu ještě nikdo nevěřil. Pravá euforie vypukla, až když se v místní sportovní televizi objevila tabulka naší skupiny a upoutávka na náš první zápas v SUPER SIX proti Japonsku. V tu chvíli už nepochyboval nikdo.

Můžeš srovnat úroveň turnaje s naší extraligou? Jsou tam např.lepší nadhazovači?
Úroveň turnaje je nepochybně vyšší než extraliga, ať je to na pálce, nadhozu, nebo v poli. Je pravda, že nejmarkantnější rozdíl je tady asi v nadhazovačích. Většina jich tady háže přes 140 km/h a k tomu ještě dokážou trefovat hrany, tj. místa ve strikezoně, která jsou těžko pálitelná pro pálkaře, což v extralize dokáže jen málokdo.

Jaký cíl jste si pro play-off stanovili?
Cíl jsme si určili jednoduchý, hrát jako tým a zkusit porazit nebo minimálně alespoň potrápit obrovsky silné týmy, které nás tam budou čekat.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho štěstí.

Martin ‚Cája‘ Chlebek