pondělí 17. srpna 2020

První utkání nadstavby proti extraligovému týmu


    Obě utkání se měla odehrát v Třebíči už v sobotu. Za nedohrané druhé směny však přišla průtrž a na hřiště spadlo velké množství vody. A protože to nebyl jediný déšť za posledních 24 hodin, bylo jasné, že je konec. V tu dobu jsme vedli 2:1, ale soupeř dohrával s běžcem na první metě bez outu. Vcelku vyrovnaný nástup do utkání od obou stran.

    Double (dva zápasy v jeden den) byl odložen po vstřícné dohodě s Třebíčí do Frýdku-Místku hned na druhý den. Byli jsme oslabeni o Bakera na obě utkání a Urbana na druhý zápas. Na začátek prvního zápasu chyběl také Prokeš a Kaplan z důvodu předem domluvených soukromých povinností. U tohoto bodu se zastavím. Ani tak velké oslabení pro nás neznamenalo vzdát se nebo něco hodit za hlavu. Letos se ukazuje, že příchod mladých kluků oživuje stárnoucí tým a dokážeme se dobře nahrazovat. Největší slabina týmů bývá závislost na pár hráčích. My jsme zkousli odchod Pavelky (nejvíc vítězných utkání v základní části mezi našimi nadhazovači) i přerušení kariéry na dobu neurčitou od Jindry Adamuse nebo Patrika Hanka, kteří patřili mezi výborně outfieldery i pálkaře. Sice mě mrzí, že to byli čistokrevní naši odchovanci, ale soukromé povinnosti nebo organizace času a umění se s tím vypořádat jsou tradiční bolesti amatérských sportovců. 

    A teď se vrátcím zpět k prvnímu zápasu. Začali jsme z "nesériovou" sestavou. Po dlouhé době na catcherovi Pavel Kociňák, který předváděl dobrou agilitu, na spojce Mates Kozel, na trojce Ondra Gurník a v outfieldu přeházení Koláček, Míček, Pospíchal. Na DH zaskakoval Lapiš. Nutno říct, že rozhodčí byl velmi striktní a nefandil na obou stranách nějaké velké strikezoně. Spíš to byl extrémní opak. Po nepovedeném vstupu nás dovedl daleko za půlku na kopci Urban, který po utkání zmizel v učebnicích, aby se připravil na státnice. Po adaptujících se výkonech na pálce se podařilo držet na dostřel, aby pak Kaplan pomohl obratu krásným odpalem do dalekého středu hřiště. Damián Lapiš, který výborně kontroluje své umístěné technické nadhozy nepovolil soupeři během svého vystoupení moho a navíc na pálce předvedl dlouhý sebeobětovací odpal a po několikáte potvrdil, že je platným hráčem. Zápas jsme nechali zavřít Kubu Kaplana, když už si ten zápas vyhrál odpalem a symbolicky podtrhnul povedené střídání. 


    V druhém zápase se nepodařilo mnoho ze strany našich nadhazovačů výjimečných 6 BB a 5 h na účtu Matese Kozla zaskočilo naši bojovou náladu a psychicky jsme se sbírali až do samotného závěru. Přece jen dostat naloženo proti týmu, který má v sestavě reprezentační nadhazovače, ukradne strašně moc pozitivního myšlení. Díky systematické práci na pálce a kupodivu ne velké dominanci Smejkala na straně hostů jsme se nedostali úplně do kolen. Absolutní euforie, ale přišla v deváté směně. Soupeř vedl 13:6 díky pár hitům do okrajových míst hřiště, kterými bodoval i na našeho posledního nadhazovače. Hamžovi, který nás do té doby držel skoro půlku zápasu, došla síla a byl unavený. Bylo to znát na jeho nadhozech a my jsme je s úspěchem posílali do pole a soupeři jsme zatopili. Po neuvěřitelné sérii odpalů soupeř zvolil ještě jedno střídání na kopci, protože už bylo fakt zle a Třebíč vedla pouze 12:13. První pálkař SO... 2 outy, stav 12:13 pro Třebíč a stálé plné mety. Vyhráli jsme... :)