úterý 17. května 2022

Kvalifikace na ČBP U13


Uplynulý víkend se v areálu baseballového klubu Klasik Frýdek-Místek konal důležitý turnaj mladých baseballových nadějí kategorie do 13 let – „Kvalifikace na ČBP U13 Morava“. Dva nejlépe umístěné týmy konečného pořadí si totiž zajistí postup na Český baseballový pohár U13.

Turnaje se zúčastnilo 6 týmů z celé Moravy. Týmy byly rozděleny do 2 skupin po třech účastnících a mladé Klasiky tak ve skupině čekali soupeři Hit Opava a Olympia Blansko. Druhou skupinu tvořily týmy Ježků Jihlava, Techniky Brno a Snails Orlová.

Sobota přinesla zápasy ve skupinách a Klasiku jednu vysokou výhru (s Opavou) a jednu těsnou prohru (s Blanskem). Klasik tedy obsadil 2. místo ve skupině, což mu zajistilo postup do finálové skupiny. Z druhé skupiny postupovali dále Ježci Jihlava a Technika Brno. Tyto týmy zvučných jmen se tak staly soupeři Klasiku pro neděli. Pokud chtěli Klasici pomýšlet na postup, museli tak v obou zápasech zvítězit.

Do prvního nedělního zápasu vstoupili favorité Ježci Jihlava velmi dobře. Klasiku se však podařilo nepříznivě rozehraný zápas zvrátit. Vůle po vítězství byla rozhodující. Družstvo se markantně zlepšilo, získávalo sílu a sebedůvěru, což mu nakonec přineslo výhru 7:6. Emoce byly obrovské nejen mezi hráči, ale i diváky. Do druhého zápasu byli hráči Klasiku po výhře nad těžkým soupeřem nabuzeni a s Technikou Brno vyhráli bezpečně 12:3.

I přes 3 výhry a pouze jednu prohru se však mladým Klasikům nakonec nepodařilo na ČBP U13 kvalifikovat, neboť i týmy Blanska a Jihlavy měly stejnou bilanci. Rozhodlo tedy skóre ze vzájemných zápasů a to měli domácí bohužel nejhorší. Bylo z toho tedy nakonec celkové 3. nepostupové místo. Postup Klasiku unikl doslova o vlásek.

Přesto byla Kvalifikace na ČPB U13 Morava úžasný turnaj plný přátelské atmosféry, emocí, slz štěstí i zklamání, ale hlavně krásných sportovních výkonů, dokonalého baseballu, který si musel každý z účastníků užít a získat tak motivaci do další práce a osobního zlepšování. Turnaj nám také ukázal, jaký kus cesty hráči Klasiku prošli od začátku sezony a v posledních měsících pod vedením trenérů Aleše Haladeje, Miroslava Kretka a Martina Chlebka.

Poděkování patří všem, kteří se na tomto výsledku podíleli po herní i pořadatelské stránce. Především pak hráčům, oddílovým trenérům, rodičům, divákům za perfektní atmosféru a také všem organizátorům turnaje.

text: Monika Kryštofová
foto: Pavel Chorobik