středa 19. října 2011

Zimní příprava v posilovně pro atletické sporty

Je rozvoj svalu důležitý pro sport? Možná hloupá otázka pro každého atleta. A co pro sportovce v netradičních odvětvích? Je tento sportovec od počátku veden k důkladné fyzické průpravě a obeznámen s její důležitostí?
Mám pocit, že mnohdy ve sportech, které se stále vyvíjejí a patří v naší zemi mezi mladé, nevíme proč a jak cvičit a neuvědomujeme si všechna pozitiva cvičení. Přitom již dávno jsme se tomu mohli a měli naučit.

Chceme se srovnávat s ostatními hráči ze stejného klubu, z jiných měst či státu a myslíme si, že toho lze dosáhnout větším objemem drillu a pouhou docházkou na tréninky s ostatními. To je snad trochu málo, nemyslíte? Je nutno si uvědomit, že každý sportovní výkon vykonávají svaly a svalově skupiny. Pohybový aparát těla představuje mechanické zařízení, kde působí fyzikální síly a platí fyzikální zákony. Je to tajná zbraň a velká rezerva pro mnoho hráčů, kteří mají talent, ale toto si neuvědomují.

Zapomeňte na to, že vše za vás bude dělat trenér. Každý sportovec, který chce dosáhnout něčeho více než ostatní, musí začít u sebe! Vemte si do rukou literaturu, shlédněte film, ptejte se ostatních (zkušených, kteří něčeho už opravdu dosáhli). V baseballe a v Česku lze byt úspěšný i bez toho. Pojďme to zastavit a skokem se posunout dále.

Teď použiji slova, kterými mnozí lidé opovrhují. Kulturistika, posilovna. Spousta lidí doteď pouze zabíjela čas, protože se jim pod takovýmto slovem vybaví něco odporného, nečistého či zbytečného a drahého. Žijete v omylu. Nikdo jim neřekl, jak je toto důležité, a já jsem rad, že jsem se měl možnost se toto dovědět a zlepšit se.

Teď je třeba se kousnout, pídit se po informacích a udělat to taky! Anebo taky ne, víte co, můžete si užit pořádnou show ve městě. A na konci příští sezóny se na sebe budeme tupě dívat a hledat chyby, kde nejsou a třeba se zlobit, že nejsme v sestavě a uvažovat o konci kariéry. Spousta z vás již sportu mnoho obětovala, je však třeba začít to dělat poradně a vzít si ten čas zpátky, poměřit se s nejlepšími a slavit úspěch! Nic není zdarma, začala zima!

Na závěr připojuji jedno instruktážní video pro inspiraci. ;-)

Martin Drong