pondělí 10. října 2011

Spanilá jízda Klasiku skončila v semifinále ČML

Muži Klasiku Frýdek-Místek v letošní sezóně už dohráli, když v semifinále ČML podlehli soupeřům z Olympie Blansko 2:3 na zápasy a nedosáhli tak na vytoužené finále a s ním spojenou baráž o účast v příštím ročníku extraligy. Ačkoliv hořká pachuť smutku v srdcích hráčů, trenérů a všech příznivců zůstává, nemá se tým vůbec zač stydět, neboť i přes vyřazení dosáhl Klasik na svůj historicky největší úspěch, který by před sezónou předpovídali jen největší fantastové.


Semifinálová série s Blanskem (po základní části druhý tým tabulky, který už na začátku sezóny neskrýval své ambice postoupit do nejvyšší soutěže) byla neuvěřitelně vyrovnaná a soupeři si nic nedarovali zadarmo. Těsná prohra v sobotním utkání byla v neděli vždy oplacena drtivým vítězstvím. Bohužel v pátém rozhodujícím střetnutí jsme to byli my, kdo odcházeli se svěšenými hlavami, a odveta už nebyla na programu. Sen o finále a baráži se rozplynul.

První víkend, hraný na soupeřově hřišti, začal příznivě. Ihned jsme se ujali vedení v sérii, když jsme v závěru otočili vývoj utkání ve svůj prospěch a zvítězili v tie-breaku 5:4. Krutá pomsta přišla hned v neděli. Přes výborně házejícího Havlíčka jsme se nedokázali prosadit a utkání tak skončilo předčasně rozdílovým výsledkem 0:10. Touto prohrou mimochodem skončila série devíti vítězství Klasiku v řadě.

Další víkend odehraný tentokrát na našem „domácím“ hřišti v Ostravě se nesl v podobném duchu jen v opačném gardu. Prestože jsme v prvním zápasu většinu hrací doby vedli, nechali jsme si vítězství nakonec proklouznout mezi prsty a prohráli 6:9. Případné prohra v neděli by tak pro nás znamenala konec v soutěži. Možná právě tato vidina vybičovala naše mužstvo k výbornému výkonu, když rozdílovou výhrou 17:7 srovnal stav série.

K rozhodujícímu pátému utkání jsme se tedy museli vydat opět na jih Moravy. Soupeř nechtěl ponechat nic náhodě a vyrukoval na nás na kopci s tím nejlepším, co má, tedy postupně s Procházkou a Havlíčkem. Naši pálkaři se však nevzdávali a dokázali se i proti nim prosadit. Bohužel nás poněkud zklamala obrana, a tak se po chybách dostal soupeř vcelku snadno k bodům. Vedení získané hned z počátku utkání Blansko již do jeho konce nepustilo a nezbylo nám než se po prohře 3:5 s vidinou účasti ve finále ČML a především v baráži definitivně rozloučit a popřát soupeři hodně štěstí v bojích o EXL.

Baráž byla opravdu blízko a o to více nás může mrzet ztráta domácího utkání. V celé sezóně jsme však předváděli výborné výkony a na baseballovou mapu ČR tak umístili na polohu Frýdku-Místku nepřehlédnutelný vykřičník. A to vše bez pořádného zázemí v podobě reprezentativního baseballového hřiště.

Mužská sezóna je tedy za námi a můžeme ji tedy začít hodnotit. V třicítce utkání jsem dosáhli celkem na 19 vítězství (včetně jednoho kontumačního), z toho 14 v základní části a 5 v play-off. Soupeři jsme podlehli pouze jedenáctkrát. Celkově se Klasik umístil na čtvrtém místě. Nezbývá nám tedy než věřit, že v dalším ročníku ČML vystoupáme ještě o stupínek výše a bilanci vylepšíme.

Aleš Haladej