pátek 27. dubna 2018

U10 - Bronzový SuperCUP - Šumperk

Náš tým U10 odehrál v sobotu 21.4.2018 Bronzový SuperCUP v Šumperku (první ze série turnajů vrcholící SuperCUPem v červnu v Praze). Během turnaje jsme odehráli pět zápasů, které daly dětem pořádně zabrat, protože v Šumperku svítilo celý den sluníčko a bylo opravdu velké horko.






Po rozcvičení a rozehrání jsme nastoupili nejprve proti Arrows Ostrava. Našim klukům se dařilo na pálce, především Tobíkovi a Kubovi se povedly krásné line-drivy, kterými poslali své spoluhráče pro body, a Viki po tvrdém ground-ballu dosprintoval dokonce pro běžecký homerun. Arrows ale pálili taky výborně, takže po prvních dvou směnách byl stav 4:5 v náš neprospěch. Vyrovnaný zápas rozhodly obrany v posledních dvou směnách, kdy ta naše nepustila soupeře dál, než na druhou metu, kdežto Arrows udělali v poli pár chyb, díky kterým jsme dokázali třikrát skórovat (mimo jiné i díky perfektně umístěnému odpalu teprve šestiletého Alexe) a úvodní zápas vyhrát 7:5.

Ve druhém zápase proti Cannibals Šumperk jsme dominovali na pálce i v poli a vyhráli jsme 12:0. Asi nejnapínavější utkání sehráli kluci se Skokany Olomouc. Pálkařům se totiž nedařily tak pěkné odpaly, jako v jiných zápasech, a tak jsme se na mety dostávali jen velmi zřídka. Přesto jsme, díky dobré obraně, po třech směnách vedli 3:0. Ale v předposlední směně si, bohužel, naše obrana vybrala jedinou slabší chvilku v celém turnaji, po dvou našich chybách soupeř naplnil mety a následně nás potrestal dvěma krásnými odpaly a třemi doběhy. V poslední směně pak Skokani skóre otočili úplně, když na dva auty přidali další dva body po dobře umístěných odpalech. Kluci ještě zabojovali v dohrávce, kdy Fabík doběhl pro bod (po perfektním dvoumetovém odpalu a následném stejně dobrém hitu Tobíka), ale víc nám už kvalitní obrana Skokanů nedovolila a zápas jsme prohráli 5:6.

Proti Rawě Katowice nám naopak pálka fungovala dobře v celém zápase a obrana pracovala bezchybně, což nám vyneslo zasloužené vítězství 5:0. Nejkrásnější zákrok zápasu, ne-li celého turnaje, předvedl stále ještě sedmiletý Oliver, který z pravého vnějšího pole po odpalu správně zabíhal první metu (kde Viki nezpracoval nepovedený příhoz) v pohodě sebral míč ze země a přesným rovným příhozem umožnil Tobimu vyautovat pálkaře na druhé metě! Poslední zápas s pálkařsky silným HITem Opava byl velmi vyrovnaný a rozhodli jsme jej až v dohrávce poslední směny (5:4). Za zmínku zde stojí krásný odpal Kuby do vnějšku přes druhou metu, výborná práce Tobiho a Dalibora v poli i při běhu po metách a hlavně další Vikiho běžecký homerun :-)

Turnaj jsme tedy zakončili se čtyřmi výhrami a jednou porážkou. To samé se ale povedlo i Arrows a Skokanům, takže o pořadí v turnaji rozhodovalo skóre ze vzájemných zápasů, které měla nejlepší Ostrava, nejhorší Olomouc a Klasik tak v turnaji vybojoval konečné druhé místo. Za celý den nás moc potěšilo především to, že se všichni hráči na svých postech svědomitě snažili řešit jednotlivé situace správně a v klidu tak, jak jsme si ráno při rozcvičení řekli. Jejich hra pak vypadala opravdu jako baseball, a až na dvě drobné výjimky neudělali žádnou takovou tu typicky dětskou chybu typu „nevím kam mám házet“, „nevím kdy mám běžet“, anebo „držím míč ve vnějším poli a počkám, až soupeř doběhne domů“. Pochvalu tak zaslouží i zbylí hráči, které jsem ještě nejmenoval: Matyáš (poctivě pracující zadák, krásně chycený luft v zápase s Cannibals), Daník (jistota na nadhozu, spousta asistencí) a Ladík (rychlý běžec, několik doběhů).

 Roman Macura HC U10 Klasik F-M