pátek 8. června 2018

Horký U10 víkend v Praze

Zlatý SuperCUP U10 - Praha 1.-3.6.2018
Účast Klasiku Frýdek-Místek na tomto největším mezinárodním turnaji v coach-pitch baseballu pro děti do 10 let byla hlavním cílem letošní sezóny pro náš tým U10. Vzhledem k velkým rozdílům ve věku a zkušenostech hráčů našeho týmu (3 zkušení desetiletí, 3 desetiletí nováčci, 3 devítiletí ještě ne moc zkušení, 1 osmiletý, 1 sedmiletý a 1 šestiletý hráč) jsme byli zvědaví, jak obstojíme v konkurenci 15 nejlepších českých a 9 zahraničních týmů.
Musím říct, že první den turnaje nás svými výkony překvapili nejen nováčci a náhradníci, ale i zkušení hráči, kteří úroveň své hry z předchozích kvalifikačních turnajů pozvedli ještě o stupeň výše. Klasik totiž předváděl na pálce a hlavně v obraně opravdu vynikající výkony.


V prvním zápase proti výběru Slovenska se kluci v první směně chvilku rozkoukávali, prohrávali 2:3, ale díky skvělým rozehrám v obraně, která pracovala přesně dle nacvičených scénářů, jsme získali i klid na pálce a soupeře pak v každé směně ničili perfektně umístěnými ground-bally a line-drivy do vnějšku.
Nejvíce bodů zařídili svými odpaly a doběhy Viki a Kuba, kteří dohromady nasbírali 7 doběhů, 7 RBI a 8 hitů včetně tří a dvoumetových odpalů), ale pálka šla výborně i Dájovi, Tobíkovi a Daníkovi.
V obraně se, kromě tradičních opor, prezentoval skvěle i Matyáš, který zařídil mimo jiné důležitý out z foul-tipu za ještě vyrovnaného stavu ve druhé směně. Konečný výsledek 13:3 byl pro nás obrovskou vzpruhou do dalších bojů a jak hráči, tak trenéři si mohli oddychnout, že na turnaji určitě neuděláme žádnou ostudu :-)

Proti Oilers Hodonín, kteří nás čekali ve druhém zápase, jsme si to chtěli především užít, protože, po pravdě řečeno, naše vítězství nad tímto silným týmem by bylo celkem překvapením. Nicméně déšť, který před zápasem začal zkrápět areál Tempo Titans Praha, lehce srovnal šance obou týmů a na hřišti se od první směny začal odehrávat tuhý boj. Mokré míče byly totiž velkým problémem jak pro nadhazující coache, tak pro pálkaře obou týmů. Nicméně naši kluci vyvíjeli na soupeře i tak soustavný tlak alespoň nějakými odpaly, což vyústilo v náš vedoucí bod na začátku druhé směny, pro který si doběhl Kuba po dobrém hitu Alexe. A naše obrana, ta byla naprosto famózní - především Kuba a Viki, ale i Tobík, Daník a Dája se předháněli v tom, kdo zahraje krásnější zákrok.
V dohrávce třetí směny se ale Oilers chytili na pálce a díky třem hitům, jednomu "double" a chybě Dáji při příhozu (což byla ale jediná chyba v obraně našeho týmu v tomto zápase!) dokázali postupně čtyřikrát skórovat. Naše kluky to ale vůbec nepoložilo, naopak se do soupeře "zakousli" ještě více. Čtvrtá směna změnu stavu skóre nepřinesla. V páté směně se nejprve nepovedly odpaly Lukášovi a Dájovi, ale jak všichni víme, tak na dva outy se hraje nejlépe, což Hodonínu názorně předvedli Daník a Tobík svými single-hity. Viki pak poslal hitem přes střed pro bod Daníka a Kuba dalším hitem Tobíka. Bohužel, Ladíkovi se odpal nepovedl a naše obsazené mety tak zůstaly nevyužity.
V dohrávce páté směny v obraně čarovali Tobík s Daníkem, a tak se během chvilky šlo do poslední, šesté směny zápasu. Opět jsme se dostali do stavu dvou outů, ale na pálku nám šel začátek line-upu a Lukáš se dostal na metu po chybě nervózní obrany Oilers. Nicméně Dájovi se, bohužel, ani tentokrát odpálit nepodařilo a zápas tak ukončil strike-outem. Těsná prohra 3:4 nás všechny určitě mrzela, ale za výkon, který kluci předvedli, se rozhodně stydět nemusí. Jen díky takovýmto zápasům získají jistotu a zkušenosti, ze kterých budou těžit v budoucnu.

Jestliže zápas s Oilers byl velmi napínavý a na krásné zákroky opravdu bohatý, tak naše poslední páteční utkání s Bleskem Jablonec nelze popsat jinak, než jako dokonalý thriller!
Podmínky nebyly ideální - neustále lehce poprchávalo. V prvních dvou směnách se více dařilo Jablonci, který měl opravdu rychlé běžce a těch pár jakž takž dobrých odpalů, které měl, využil na maximum a získal 2 body. My jsme na tom na pálce byli podobně, ale nevytěžili jsme z obsazených met nic. Třetí směna nepřinesla žádnou změnu ve skóre, ani v herním projevu obou týmů - byl to prostě boj s deštěm, mokrými míči (spousta strike-outů), a soustředění se na to, neudělat chybu v obraně. Tu naši drželi především Tobík, Daník a Viki, na které šly všechny odpaly soupeře.
V dohrávce čtvrté směny se Vikimu a Kubovi povedlo po dvou single-hitech obsadit první a druhou metu. Lukáš byl sice out na první metě, ale díky jeho odpalu doběhl až domů Viki a po zmatcích a přehozech v obraně soupeře skóroval i Kuba, čímž jsme srovnali na 2:2!
V páté směně obsadil Jablonec na jeden out první a druhou metu a na pálku šel jeden z jeho lepších pálkařů. Napětí na hřišti se dalo opravdu krájet. Solidní ground-ball mířil na Tobíka, který přihodil míč ke druhé metě na druhý out Kubovi, jenž chtěl ještě zahrát "double-play", ale Viki na první metě tentokrát nedával pozor (asi jediný jeho výpadek koncentrace v celém turnaji :-) ), tak Kuba neváhal a neuvěřitelně přesným a rovným příhozem poslal míč domů (kam se celkem správně rozběhl běžec z třetí mety), kde byl připravený a soustředěný Matyáš, který příhoz skvěle chytil a tečoval "slajdujícího" běžce pár centimetrů před domácí metou - třetí out! Toto byla bezpochyby naše nejkrásnější rozehra v celém turnaji a budeme na ni ještě dlouho vzpomínat!
V dohrávce páté směny jsme na dva outy (po dobrých hitech Olivera a Daníka) opět obsadili první a druhou metu a na pálku šel Tobík, kterému ale tentokráte odpal nesedl a byl out na nadhozu ze vzduchu. Vynahradil si to ale v obraně, kde chytil první "luft" v rámci poslední, šesté směny. Jablonec chtěl samozřejmě také vyhrát a bojoval až do konce. Rovněž na dva outy obsadil první metu, ale poslední out zařídil perfektně Dája, když zastavil odpal směřující ke třetí metě a přihodil Kubovi na dvojku.
Stav byl stále 2:2 a šli jsme do dohrávky zápasu. Viki byl strike-out, ale Kuba se solidním hitem dostal na metu. Velmi dobrý zápas odehrál Lukáš a potvrdil to hitem a posunem Kuby na druhou metu. Na metu se pak dostal i Honzík, po chybě spojky Jablonce, takže jsme měli obsazeny všechny mety a jen jeden out! No a Matyáš korunoval svůj skvělý výkon v tomto utkání single-hitem, kterým umožnil doběhnout Kubovi pro vítězný třetí bod! Naše druhé vítězství (3:2) bylo opravdu vydřené, ale o to větší radost z něj děti měly.

Druhý den turnaje na nás čekaly soutěže Masters a dva zápasy - proti relativně slabšímu výběru Maďarska a naopak velmi silnému Tempu Titans Praha.
Utkání s Maďarskem mi svým průběhem silně připomínalo špatný výkon loňského týmu U10 proti Bělorusku - hrálo se na stejném místě (antukové centrální hřiště), posuzování sporných situací ze strany hlavního rozhodčího šlo výhradně v náš neprospěch, psychika klíčových hráčů týmu se (díky slabé pálce) postupně propadala až na dno, náhradníci a nováčci tím pádem nedokázali podat ani svůj standardní výkon, což vedlo ke spoustě nepřesností a přehozům v obraně, a co mě mrzí nejvíc, tak i my, trenéři, jsme podlehli tomuto negativnímu vývoji a morálku týmu jsme dokázali trochu pozvednout až v samém závěru zápasu, kdy si kluci doběhli pro 3 body. Prostě všechno bylo špatně, a tomu odpovídal i výsledek - prohra 3:5. Přitom Maďaři rozhodně nebyli těžším soupeřem než např. Oilers a v konečném pořadí SuperCupu nakonec skončili až za námi.
Za závěr zápasu musím pochválit Olivera, Daníka, Lukáše, Vikiho a Kubu, kteří v poslední směně zahráli vše, co z naší strany stálo za zmínku. Oliver se nebojácně vrhnul rybičkou na odpal, který padal přesně mezi něj a Vikiho a zastavil jej, Viki zahrál krásný "double-play", když chytil odpálený „ground-ball“, šlápl svou metu a přihazoval přesně do rukavice Kubovi na druhé metě, který ve stejné chvíli tečoval běžce na třetí out ve směně. No a na pálce Daník, Lukáš, Viki a Kuba zařídili v jediné směně všechny body Klasiku svými odpaly a velkým odhodláním skórovat při běhu po metách.

Možná bylo dobře, že nás následně nečekal další zápas, ale soutěže Masters. V těch se všichni naši kluci oproti Stříbrnému SuperCupu zlepšili (až na běžce, kteří ale dosáhli na v podstatě stejné časy), což nám v celkovém součtu vyneslo překonání hranice 4000 bodů, která je jakýmsi ukazatelem velmi dobrého výkonu. Skvěle se předvedl především Tobík (odpal 40.3m a celkově dělené 5. místo ze 72 dětí), dále pak Viki (hod 38.1m a celkově 10. místo) a všichni hráči ze souhry (22.7s a celkově 12. místo z 24 týmů). V Masters jsme nakonec se 4022 body obsadili solidní 12. místo, přičemž mezi 9. a 13. místem byly mezi týmy minimální rozdíly.

Povzbuzeni těmito výkony jsme šli do posledního sobotního zápasu proti Tempo Titans Praha celkem optimisticky naladěni. Kluky musím pochválit za to, že celý zápas bojovali, a tragický herní projev ze zápasu s Maďarskem tak byl zapomenut. Co se ale nezlepšilo, byly naše odpaly. Jakoby si kluci veškerý střelný prach vypotřebovali v pátečních zápasech. Když už se podařil dobrý odpal (Kuba, Honzík, Tobík, Viki, Láďa) tak skončil přesně v rukavicích hráčů Tempa. 
Je třeba na rovinu přiznat, že i kdyby se nám odpaly dařily, tak kvalita soupeře byla velmi vysoká jak v obraně, tak především na pálce, a zápas bychom mohli zdramatizovat jen za přispění velké dávky štěstí. Nicméně jsme alespoň jako jediní z naší základní skupiny dokázali dát Tempu bod. 
Kluci si každopádně zahráli s dalším těžkým soupeřem, což je pro jejich baseballový růst jenom dobře. Herní projev, kterým jsme se v tomto zápase prezentovali, nebyl vůbec špatný, přestože jsem nakonec prohráli 1:9, v obraně např. předváděli nadstandardní výkony Kuba, Tobík, Viki a Daník, bohužel nezvykle moc chyboval Dája. 

V základní skupině SuperCupu jsme nakonec obsadili 4. místo (díky prohranému vzájemnému zápasu s Maďarskem) což nás nasměrovalo k  bojům o celkové 13. až 16. místo. 

Jako první soupeř nás v neděli ráno čekal výběr Velké Británie, jehož pálkaři patřili k nejlepším v Masters i v průběžných statistikách turnaje, a v zápase tyto kvality potvrdili (nastříleli nám „home-run“, „triple“, dva „double-hity“ a sedmnáct hitů). Na našich mladších a méně zkušených hráčích se, bohužel, asi projevila fyzická i psychická únava z předešlých těžkých bojů a zápas se jim vůbec nepovedl ani na pálce, ani v obraně. Klukům nelze upřít snahu, ale prostě už nedokázali navázat na předchozí výkony. Pokusy stěžejních hráčů něco s výsledkem udělat (Kubovy outy a „double-play“ s Vikim, plus příhoz na „double-play“ Dájovi, Vikiho chytání těžkých příhozů na „jedničce“, Tobíkovy outy z luftů a příhozy, Matyášův out na catcherovi a asistence) tak přicházely vniveč díky míčům propuštěným mezi nohama, přehozům z vnějšího i v rámci vnitřního pole, míčům vypadávajícím z ruky, apod. No a velmi dobrý výkon Kuby a Tobíka na pálce na rozjetý tým UK zdaleka nestačil, takže jsme nakonec prohráli 1:11.

Jelikož na nás po krátké přestávce čekalo poslední utkání turnaje - souboj o 15. místo proti Miners Kladno, tak jsme museli kluky alespoň trochu uklidnit a motivovat, aby si domů, pokud možno, odnášeli nejen skvělé zážitky z pátku, ale i hřejivý pocit vítězství z posledního zápasu. V sestavě vystřídal Daníka na nadhozu Lukáš a do pole šli od začátku i Alex a Tomík. 
No a na hřišti to vypadalo, jakoby hráče někdo polil živou vodou, protože odehráli krásné utkání, ve kterém v podstatě všichni předvedli dobrý zákrok nebo výborný odpal.
Kuba vyhrál los a (pro soupeře překvapivě) zvolil hostující stranu, ale udělal to záměrně, protože jsme byli odhodláni ukázat na pálce vše, co umíme, a trochu pocuchat nervy kladenských hráčů hned v úvodu utkání. 
Tento tah nám vyšel a na pálce předváděli vynikající starty Tobík („triple“, „double“, doběh a 1 RBI), Viki („triple“, dva doběhy a 1 RBI) a Kuba (2 hity, doběh a 1 RBI), ke kterým se přidali Matyáš (doběh a 2 RBI), Oliver (hit a doběh),  Alex (hit), Tomáš (hit a 2 RBI) a Dája (hit a doběh).
Díky tomu jsme v utkání od začátku vedli, a až na tři chyby ve druhé směně  (dvě z nich měl na svědomí Kuba), díky kterým Miners vyrovnali, jsme soupeři opticky nedali šanci nadechnout se k obratu, přestože se o výsledek statečně pral a na pálce vůbec nebyl špatný.
Celá naše obrana totiž hrála soustředěně, kluci v zadním poli zastavovali dobré odpaly (Ladíkovi se dokonce konečně povedlo chytit out ze vzduchu) a vnitřní pole pracovalo jako dobře namazaný stroj (např. Lukáš 5 asistencí a 2 outy). Vždycky, když už se zdálo, že by Miners dobrým odpalem mohli naplnit mety, tak se někdo blýskl nádherným zákrokem, jako např. Kuba při chycení „line-drivu“ krásnou rybičkou, či skokem na tečování běžce na druhé metě, anebo Tobík, který předvedl naprosto stejný bravurní „dive-catch“, jako v zápase s Arrows na Stříbrném SuperCupu, což byl zase náš nejhezčí individuální zákrok v turnaji! Viki na první metě spolehlivě chytal příhozy a předvedl krásnou spolupráci s Kubou, kterému asistoval na out na své metě.
Ve druhé polovině zápasu jsme naše dobré odpaly proměnili v další čtyři doběhy, vedení pak v poslední směně uhájili a vítězství 7:3 bylo naše.

Závěrečný ceremoniál turnaje byl především pro nováčky určitě zážitkem. Vyhlašovalo se na něm pořadí v turnaji i celkové pořadí SuperCupu, do kterého se promítalo i umístění ze soutěží Masters, a individuální ceny pro nejlepší hráče turnaje v různých kategoriích.
V turnaji jsme tedy nakonec skončili 15. a v Masters 12., což nám v součtu vyneslo celkově 13. místo





v SuperCupu. To je mírné zlepšení oproti loňskému ročníku, ale např. Arrows, se kterými máme letos pozitivní bilanci, skončili na místě devátém, jelikož prostě na tomto velkém turnaji předvedli konzistentnější výkon – na tom bychom měli s našimi hráči zapracovat asi nejvíce.
Individuální cenu si žádný z našich hráčů sice neodnesl, ale na výborný výsledek dosáhl především Kuba, který se umístil na 6. místě (z 291 dětí) v kategorii nejlepší pálkař (BA). V téže kategorii byl Tobík 31., což je také skvělé.
V kategorii nejsilnější pálkař (SLG) se Tobík probojoval na 18. a Viki na 26. místo.
V kategorii největší počet doběhů (R) byl Viki 16.
V kategorii největší počet stažených bodů (RBI) obsadil Kuba 19. místo.
V kategorii největšího počtu zahraných outů skončili Viki 12. a Kuba 25.
V kategorii největšího počtu zahraných asistencí byl Kuba 16. a Tobík 19.

Z pohledu zkušeností, které hráči na turnaji nasbírali, hodnotím naši účast jako velmi úspěšnou. Prošli si pohodovými zápasy (Slovensko), urputnými boji s vyrovnanými soupeři (Oilers, Blesk, Miners), zažili tlak v obraně, který je na ně schopen vyvinout silný tým (Tempo, UK) a zjistili, co se stane, když utkání nezvládnou psychicky (Maďarsko). Pokud si z úspěchů vezmou to dobré (jakým způsobem k nim došli) a z neúspěchů se poučí, do budoucna jim to určitě pomůže. 
Klíčoví hráči si mohli ověřit, že pokud zůstanou koncentrovaní, tak jsou schopni hrát na stejné úrovni, jako děti ze silných týmů, které v turnaji obsadily přední příčky.
Hráči, kteří toho ještě nemají odehráno tolik, mohli prakticky sledovat, že aby byli pro tým prospěšní, tak v této věkové kategorii bohatě stačí dělat na svém postu těch pár činností správně a dávat ve hře pozor. Jakmile se tak dělo, tak hra celého týmu vypadala krásně a bylo jedno, jestli šlo o vítězný, anebo prohraný zápas.
No a nováčci si z turnaje mohli odnést pozitivní motivaci v tom smyslu, že pokud budou chtít být v baseballu dobří tak, jako děti z týmů, proti kterým hráli, tak na sobě prostě musí chtít pracovat a na trénincích poslouchat, co se je trenéři snaží naučit. 
Na závěr moc děkuji trenérům za pomoc na hřišti i mimo něj - Tomovi a Zbyňovi Volným za trpělivé nadhazování striků v jakémkoliv počasí a Tomáši Tikalovi za perfektní asistenci na třetí metě. A také samozřejmě rodičům za neúnavné povzbuzování a péči o hráče v průběhu turnaje!
Roman Macura
HC U10 Klasik F-M