čtvrtek 4. dubna 2019

Úspěšný víkend pro mladé baseballisty z F-M

Úspěšný víkend pro mladé baseballisty z F-M

Eagles Spring Tournament U13
Poslední březnový víkend byl ve znamení velkých úspěchů mladých baseballistů z našeho klubu BK Klasik F-M na celorepublikové úrovni.
Nejprve bych zmínil obrovský úspěch hráčů z kategorie U13, kteří vyrazili na jarní turnaj do Prahy. Turnaj se konal v obrovském areálu na pražských Eagles, kde se po tři dny hrálo na třech hřištích. Náš tým byl zařazen do skupiny “D” spolu s týmy Hroši Brno “A”, SaBat Praha a reprezentace ČR U12 “Navy”. Z těchto tří soupeřů jsme v pátek jako první nastoupili proti velmi silnému týmu z Brna. Kluci se hráčů z brněnského klubu vůbec nezalekli a od začátku diktovali tempo zápasu. Výborný výkon na pálce, podpořený jistými nadhozy, nakonec znamenal vítězství 9:7. Honza Kozel 2xHR :-). Dalším soupeřem byl tým SaBat Praha, který nedokázal vzdorovat naší pálce a nadhozu Honzy Kozla a Matyho Novotného. Ačkoliv v poslední směně nám díky dvěma BB a dvěma hitům dal tři body. Vítězství 9:4 nebylo ohroženo. Honza Kozel 1xHR.
Poslední zápas ve skupině nás čekal v sobotu ráno a nastoupili jsme proti modré sekci české reprezentace do dvanácti let. Dvě předešlé výhry a výsledky dalších zápasů ve skupině nám již před tímto duelem zajistily první místo ve skupině a tak v tomto zápase dostali příležitost i méně zkušení hráči a také na kopci jsme si mohli dovolit odzkoušet nové nadhazovače. Prohra 8:9 nás nesrazila a také v tomto zápase jsme ukázali sílu na pálce, když jsme v poslední směně dokázali uhrát pět bodů. Druhý sobotní zápas byl zápasem, který nás měl nasměrovat mezi nejlepší čtyři týmy turnaje či mezi týmy hrající o 5. až 8. místo. Soupeřem pro tento důležitý match se stalo pražské Tempo. Opět jsme byli dominantní na pálce a tato útočná činnost byla skvěle podpořena jak na kopci, tak v obraně. Výsledek 7:5 v náš prospěch nás poslal mezi čtyři nejlepší týmy turnaje! Honza Kozel 1xHR.
V neděli ráno jsme sehráli druhý duel s reprezentací ČR, tentokráte se sekcí bílou. Tento tým, který se také skládal z hráčů do dvanácti let, se však k většímu útoku nadechl jen v polovině zápasu, kdy nám po sérii chyb nadělil pět bodů. V následující směně jsme nicméně opět zaveleli k útoku, skóre otočili a již kontrolovali průběh zápasu. Výsledek 7:5 nás poslal do finále. Radost kluků, nás trenérů i rodičů byla obrovská. Finálovým soupeřem nám byla Třebíč, tým z tohoto jihomoravského města pravidelně sbírá úspěchy na turnajích i v regionální soutěž a dá se nazvat líhní pro reprezentace ve všech kategoriích. Jejich line-up byl nabitý skvělými hráči a bylo jasné, že nás čeká nejtěžší zápas celého víkendu. V první směně se třebíčští ihned obuli do útoku a dva doběhy byly jasným důkazem, že si půjdou za vítězstvím. Naši pálkaři byli z tohoto nástupu zaraženi a tak byly výsledkem rychle tři auty a nula bodů. V druhé směně jsme udrželi čisté konto, ale ani my jsme žádný bod nepřidali. Ve třetí směně dáváme dva body, ale Nuclears také a tak stále vedou. Ve čtvrté směně máme opět dva doběhy, nicméně po sérii šesti hitů Třebíč navyšuje vedení. Do páté směny jdeme s mankem šesti bodů, ale dvěma body jej lehce snižujeme. Soupeř pouze třikrát strike-out. Poslední šestá směna je ve znamení obrovského boje naší pálky, kluci dávají do závěru poslední zbytky sil a po sérii hitů se nám podaří pětkrát doběhnout, finále otáčíme v náš prospěch a doufáme, že poslední útok soupeře dokážeme zastavit. Na kopec nastupuje Maty Novotný a po hitu prvního pálkaře hraje sám out toho druhého ze vzduchu, další dva hity znamenají doběh a srovnání na 11:11 a obsazenou druhou a třetí metu, ale následný strike-out jejich radost utlumuje. Konec zápasu je tady, sedmá pálkařka v pořadí pálí dlouhý odpal do pravého pole a míč letí až k Igymu, jehož rukavici míjí jen o pár centimetrů - a to znamená, že běžec ze třetí mety dobíhá pro vítězný bod. Štěstí, které se nás drželo po celý turnaj nás nyní opouští. Slzy zklamání k tomu patří, ale ukázali jsme, že jsme schopni hrát s kterýmkoliv týmem republice vyrovnaný zápas a že jsme schopni porazit i ty týmy, které dlouhodobě patří mezi ty nejlepší.
Chci poděkovat všem hráčům, že na hřišti nechali vše - mnohdy to bolelo jak na těle, tak na duši, že ti co byli na střídačce podporovali ty na hřišti, že byli tak skvělou partou, která to v tomto turnaji dotáhla jen kousíček pod vrchol. Musím také poděkovat Lucce, Markovi a Pavlovi za pomoc přímo na hřišti. Všem ostatním rodičům za podporu při fandění a také Denisovi, který za námi přijel v sobotu ač nemohl hrát. Zatím je to můj nejsilnější baseballový zážitek - DÍKY MOC! Zbyňa 30.3.2019 – Národní finále (Final Four) Little League U11 – Roudnice n. L
K víkendu snů Klasiku Frýdek-Místek (viz úspěch U13 na Eagles Spring Tournament) přispěli také Viktor Kaňok a Jakub Macura svou účastí na Národním finále Little League U11, a to za výběr Moravy (spojené regiony Jih a Východ). A nebyla to účast ledajaká, protože „Morava“ celý finálový turnaj ovládla, když v nervydrásajícím finále s výběrem „Severozápadu 1“ otáčela ve čtvrté směně z 1:3 na 6:3 a v závěrečné šesté směně dokázala odolat náporu soupeře (který snížil na 5:6) a zahrát poslední dva šlapané auty na plné mety! Oba naši kluci byli platnými hráči svého týmu - Viki odehrál celý turnaj na 3B (dvě asistence a 1x aut), ale dařilo se mu především na pálce (1x triple, 2x double, několik doběhů), Kuba byl pro změnu oporou v poli na 2B, kde zaznamenal spoustu asistencí a autů (na pálce pak 1x double, 3x single, 1 doběh).
Velkou zásluhu na skvělé atmosféře v týmu (která byla asi klíčovým faktorem na tomto turnaji, protože děti jinak udělaly na své poměry velké množství chyb v poli, a ne v každém zápase se jim dařilo na pálce) měli především trenéři moravského výběru, jimž patří velký dík za to, jakým způsobem tým vedli, a jak dokázali děti z mnoha různých klubů stmelit - což je konec konců hlavním cílem celého projektu Little League. Gratulujeme tedy jak našim borcům, tak i celému výběru: „Morava je nejlepší!“ :-) Roman