úterý 11. června 2019

Klasik U10 na SuperCupu 2019

Týmu Klasiku U10 se podařilo projít úspěšně stříbrným kvalifikačním turnajem a z druhého místa postoupilo do závěrečného turnaje SuperCUP 2019. Tento mezinárodní turnaj se konal uplynulý víkend v areálu Tempo Titans Praha a jedná se o největší mezinárodní turnaj mladých baseballových nadějí kategorie do 10 let v Evropě.

Na tento vrchol sezóny se probojovalo 15 týmů z ČR a bylo pozváno 9 týmu ze zahraničí (zástupci Slovenska, Běloruska, Litvy, Maďarska, Itálie, Rakouska, Ruska, Španělska, Velké Británie a dokonce i tým z Číny). Kvalifikované týmy byly rozděleny do 4 skupin po šesti účastnících.

Základní skupina - A

Mladé Klasiky čekaly ve skupině A postupně tyto týmy Sokol Hluboká, Sky Baseball Team (Čína), Miners Kladno, Třebíč Nuclears a Sugar Storm (Bělorusko).

Páteční první zápas proti hratelnému soupeři z Hluboké nám nevyšel a podlehli jsme 6:12, další zápas jsme odehráli proti soupeři z Číny i přes prohrávání 0:1 se nám podařilo zápas otočit a vyhrát 5:1 (jediná výhra v základní skupině). Do 3. pátečního zápasu s Miners Kladno jsme šli s odhodláním soupeře porazit s ohledem na sílu soupeřů, kteří nás měli čekat v sobotu. Tento zápas jsme po vyrovnaném začátku nezvládli a prohráli jsme jej 2:15. V sobotu nás čekal zvučný soupeř z Třebíče tým Nuclears, kvalita a vyspělost jednotlivých hráčů byla patrná a odcházíme s přídělem 19 bodů a my zaznamenáváme pouze jeden doběh. Musím zmínit i super atmosféru na tribunách mezi fanoušky jednotlivých týmů a krásné gesto jednoho rodiče z Třebíče, který zapůjčil Klasiku po zbytek turnaje buben.

Před posledním zápasem ve skupině a pohledem na odehrané zápasy nás čekal neporažený soupeř z Běloruska Sugar Storm. Začátek zápasu kluky zastihl ve formě, podobal se výkonům předváděným v zápasech na Stříbrném poháru a tak se Klasik na začátku zápasu překvapivě ujímá vedení. Ve čtvrté směně se už projevil rozdíl v kvalitě hráčů a utkáni skončilo v poměru 17:5 pro vítěze skupiny A Sugar Storm.

Pro zájemce o podrobnější informace z jednotlivých odehraných utkání jsou na oficiálních stránkách Supercupu v záložce Stats uvedeny baseballové statistiky. Trošku předběhnu čas a pro dokreslení kvality soupeřů, které jsme měli v základní skupině, přidávám umístění v turnaji: Sokol Hluboká 16. místo, Sky Baseball Team (China) 21.místo, Miners Kladno 10.místo, Třebíč Nuclears 5.místo a Sugar Storm (Bělorusko) 4.místo.

 

MASTERS

Úspěšný vstup do zápasu s favoritem nejen skupiny A, ale i celého turnaje se promítl do atmosféry před dovednostními soutěžemi – MASTERS, na který jsme nastoupili jako poslední tým ze všech účastníků turnaje. Do jednotlivých technických dovedností MASTERS (běh, hod, odpal, týmová souhra) jsme nominovali hráče dle výsledků z testů, které jsme prováděli na trénincích. Nebylo to jednoduché, poskládat to s ohledem na dispozice jednotlivých členů týmu. Přesto jsme zaznamenali neskutečný úspěch pro náš tým Klasik FM, postaral se o něj Jan Vykoupil v dovednosti „odpal“. Balon po kontaktu s jeho pálkou doletěl do vzdálenosti 45,5 a tento výkon ho posunul na dělené 1. místo!!! Tento úspěch se přenesl do atmosféry v týmu a další hráči bojovali ať už v hodech, nebo v běhání po metách na čas. Hlavně se to promítlo do dovednosti „SOUHRA“ kterou náš tým ve složení – Alex (nadhoz), Lukáš (catcher), Honza (1. meta), Oliver (2.meta), Daník (spojka), Dalibor (3. meta) zvládl v rekordním čase 21:27 sec a v této dovednosti mu patřilo 8.místo ! Rekordní čas proto, že to byl dosažený nejlepší výsledek týmu Klasiku v historii účasti na SuperCUPu.

Celkový bodový výkon z MASTERS dosáhl hodnoty 4004 bodu, toto celkově stačilo na pěkné 13. místo mezi 24 týmy. Celkový bodový zisk mohl být ještě větší, kdyby se podařil Daliborovi na pálce odpal jakým se prezentoval na stříbrném poháru a Lukášovi G. se v běhu po metách v rychlosti podařilo nešlápnout druhou metu (5 vteřin penalizace), atakovali bychom 6. místo. Tyto drobné chyby pramenily z přemíry snahy o co nejlepší výsledek pro tým. To se sportovcům zkrátka stává. I tak ale již bylo jasné, že nás v celkovém hodnocení posunou tyto výsledky o něco výše.

 

PLAY OFF

S ohledem na nastavený systém jsme se dostali do skupiny o boj o celkové 17-20. místo s týmy, které skončily ve skupinách na 5. místech. Složení dvojic bylo Klasik FM - Blesk Jablonec nad Nisou a Arrows Ostrava – Žraloci Ledenice. Systém turnaje měl zajistit už vyrovnanější zápasy s ohledem na odehrané zápasy ve skupinách. Kluci a Izka byli připraveni se porvat a vítězství. Celý průběh zápasu byl vyrovnaný a vedení se přelévalo na obě strany po proběhlých směnách. S blížícím se časovým koncem zápasu a stavem 7:6 pro soupeře jsme byli v obraně a potřebovali zahrát rychlé auty. Do natahování času přispěli snahou zdržování hry formou kontroly soupisky a pozic hráčů trenéři Jablonce. Na tento nestandardní počin reagoval a upozorňoval u rozhodčích náš trenér Martin. Na danou situaci parádně zareagovali nejen hráči, ale i fanoušci, kteří nás povzbuzovali ve všech předcházejících utkáních, a v této chvíli přidali ještě více…taky to odnesly hlasivky nejednoho rodiče. Zápas gradoval, minuty ubíhaly neskutečně rychle a zápas se blížil k 50 minutě hry. Našemu týmu se podařilo neskutečně rychle vyautovat 3 po sobě jdoucí pálkaře a následoval neskutečný sprint všech hráčů z pole a do pole vběhl náš nadhazovač Martin. Po jeho dokleknutí na nadhazovací metu zazněl zvukový signál ukončující zápas… a co dělo, hráči Blesku vyběhli radostně do pole a radovali se z výhry, načež následoval protest u rozhodčích asistenta kouče Iva, upozorňující na předcházející natahování času, a připravenosti nadhazovače a našeho pálkaře. Po krátké poradě rozhodčích se rozhodlo o tom, že se začne ještě jedna směna a tak jsme dostali šanci zápas ještě otočit. Odhodlání hráčů a atmosféra na střídačce byla neskutečná a i když jsme začínali s pálkaři z konce lineupu, tak tým věřil, že zápas otočí a vyhraje. Na pálce se nám podařilo nejprve naplnit mety a poté stáhnout 2 body a otočit tak skóre zápasu v náš prospěch. V dohrávce zápasu pak opaření hráči Jablonce již neměli síly na překonání obrany Klasiku a tak po 3 outech vyhráváme 8:7…. pro takové neopakovatelné zážitky se hraje baseball... zklamání hráčů z Jablonce bylo znát, ale při pozápasovém podávání rukou, nepřipomínali, že jsme vyhráli neoprávněně.. což bylo příkladné a v duchu fair play, na čem je tento mládežnický turnaj postaven. Tímto vítězstvím jsme se dostali do boje o celkové 17 místo. Přání bylo si zahrát se žraloky z Ledenic, než si zahrát s našim regionálním soupeřem z Ostravy… to jsme nemuseli cestovat 350 km do Prahy. Jen zpravodajsky Arrows – Žraloci 7:3 a v poslední zápase nás čeká Arrows Ostrava.

Tento poslední zápas nám však nevyšel, boje z předcházejících zápasů se neobešly bez drobných zranění. Odnesly to prsty u Dalibora a Lukáše G. Tyto zranění si vyžádaly změny v sestavě a na hře to bylo poznat. Únava a vývoj průběhu zápasu odpovídal konečnému výsledku 15:4 pro Arrows.

 

Pohled na průběh turnaje

Turnaj byl náročný a stál hráče hodně sil. Museli zvládnout náročné cestování, 7 zápasů ve třech dnech plus účast v MASTERS. Souhra v Masters ukázala, že hráči určitou kvalitu a potenciál mají, ale v samotných zápasech se projevily nedostatky plynoucí z nedodržování základních baseballových pozic v poli, správným technickým provedením hodů - sladění kroků, přenesení váhy těla a natažení ruky ve směru příhozu. Tuto dovednost nemůžeme chtít po nových hráčích, kteří do Klasiku přišli v září, takových hráčů bylo v týmu hned 5. Spíše se to očekává od starších kluků v týmu, kteří toho odehráli více a sbírají zkušenosti už i ve starší kategorii. A některé reakce starších hráčů na výroky rozhodčích nechávám bez komentáře. V průběhu turnaje, až na zápas s Blesky, jsem postrádal u hráčů odhodlání, porvat se o výsledek a udělat pro tým a pro vítězství něco navíc – dát do toho srdce. V průběhu turnaje se podařilo hráčům zahrát na pálce tvrdší i méně daleké odpaly, v poli pěkné příhozy na mety, které vyústily v zahrané auty, taky se vyskytly nepřesné příhozy a několik příhozů, ve snaze zahrát aut, skončily běháním soupeře po metách a doběhy. To vše plyne ze hry a doprovází baseballové zápasy. Díky kvalifikovaní se na tento turnaj a odehrání těžších zápasů než v regionální soutěži, mohli hráči získat motivaci do tréninků a získali zkušenosti, které zúročí v dalších svých zápasech. Lze jen doufat a věřit.

 

Mimo turnajový čas

Turnaj organizátoři zvládli včetně objednaného krásného počasí a pro některé hráče to byl nezapomenutelný zážitek, a nejen pro ně, ale i pro rodiče. Takto velkých turnajů se hráči v tak mladém věku často nezúčastní, na kterých zní česká hymna a oni jsou součástí týmu reprezentující klub Klasik FM. Přes den se vše točilo kolem baseballu a v podvečer si hráči užívali fotbálek na nedalekém fotbalovém hřišti – rozložení únavy pod vedením trenéra Dana Lapiše, který se předvedl i jako zdatný fotbalista. Poděkování patří i maminkám, které u příležitosti Dne dětí odměnily děti sladkostmi a tatínkové vyzvali děti na fotbalový zápas. Ten skončil po velkém boji a krásných fotbalových akcí výsledkem 1:1.

 

Výsledky SuperCUP 2019

Klasik obsadil CELKOVĚ 14. místo, v TURNAJI 18. místo, v MASTERS 13. místo.

Hráči:
Izabelka, Oliver, Honza, Lukáš N., Lukáš G.,Dalibor, Daník, Alex, Daniel, Kraštof, Tobiáš

Trenéři:
Martin, Dan , Ivo ,Tereza


Za trenéry sepsal Ivo Novotný