pátek 3. března 2017

Jindřich Adamus: Jsem přesvědčen, že dokážeme postoupit do baráže


Jindřich Adamus

Nová baseballová sezona se nezadržitelně blíží. Jaké v ní má Klasik šance, kdo je favoritem a na další dotazy odpovídal Jindřich Adamus. Jindrovi se loňská sezona povedla velmi dobře a patřil mezi nejlépe pálící hráče týmu.


Momentka z barážového zápasu s Hrochy

Ahoj Jindro. Vraťme se nejdříve k minulé sezoně. Jak ji hodnotíš ze svého pohledu?

Určitě musím jako zmínit to, že to byla první sezóna na novém hřišti. To znamenalo, že jsme byli trochu pod tlakem a ještě jsme na něj nebyli zvyklí. Čekalo se od nás hodně, kvůli možnostem, které jsme díky novému areálu měli. Myslím si, že to byla taková zkušební sezóna a ta další bude mnohem lepší. Dále kdybych tu sezónu měl vzít z pohledu za mě jako hráče, tak jsem velice spokojený s mými výkony na pálce.

Sám si načrtl tvé výkony na pálce. Ty se postupem roku zvedaly a v baráží si byl nakonec nejlepším hráčem celku s více než čtyřiceti procentní úspěšností. Co hledat za tímto progresem?

Hledal bych za tím tisíce napálených míčů na tréninzích, ať už na týmových nebo na těch individuálních. A taky vůli chtít něco dokázat a být lepší než ostatní. Často jsem chodil trénovat individuálně a představoval jsem si, jak před domácím publikem pálím dlouhé odpaly až k plotu. Díky tomu všemu se mé představy potom staly skutečností. Musím taky ale zmínit to, že to bylo hodně o hlavě a psychice. Nakonec psychika je totiž právě to, co v zápase rozděluje vítěze od prohraných.


Nyní Klasik čeká nová sezona. Připravujete se individuálně nebo již máte společné týmové tréninky?

Už od konce října, kdy vedení vyměnilo trenéra A-týmu, máme kvalitní týmové tréninky zaměřené na fyzickou přípravu. Od nového roku k tomu samozřejmě přibyly i tréninky zaměřené na baseballové drily. Chodíme taky individuálně cvičit do malé klubové posilovny v areálu hřiště. Rozhodně nemůžu opomenout kvalitu tréninků a četnost hráčů na tréninzích oproti minulých let, díky novému systému a novým pravidlům. Jediné co musím vytknout jsou pálkařské klece, které máme jenom venku, takže pálit chodíme zatím jenom individuálně, když je venku aspoň nad 5 stupňů.

V letošní sezoně již v 1. lize nenajdeme Třebíč a Blansko. Kdo je dle tebe při jejich absenci největším favoritem ligy?

Dle mě jsou největšími favority Blesk Jablonec a Sokol hluboká nad Vltavou. Blesk je tým s reprezentačním trenérem. Mají mladý tým a v každém zápase proti nim jde vidět, že opravdu chtějí vyhrát. Sokol už několikrát ligu vyhrál a taky má dost mladý tým se zkušenostmi. Proto si myslím, že mají taky velkou šanci. Samozřejmě další favorit, který může a umí vždy překvapit je Sabat Praha, se kterým jsme prohráli čtvrtfinále playoff minulou sezonu. Nejvíce ale určitě věřím našemu týmu. Myslím, že naše šance na finále jsou velké.

Ve Frýdku-Místku není baseball příliš známým sportem, ale díky novému stadionu povědomí o Klasiku stoupá. Věříš, že letos dokážete na tribuny přilákat zase o něco víc fanoušků?

Myslím, že ano. To, jak říkáš, že je stadion na dobrém místě vedle cyklostezky a obydlené oblasti, nám dodá větší popularitu. Je také pravdou, že lidi taky budou chtít vidět výhry a kvalitní zápasy. Prvním krokem budou výhry proti maximálnímu počtu soupeřů v první části sezony. První čtyři týmy postoupí do rozšířené baráže o extraligu a pravě tam musíme postoupit, abychom hráli kvalitní zápasy proti posledním čtyřem týmům z extraligy. Jsem přesvědčen, že dokážeme postoupit do baráže a hrát vyrovnaně s extraligovými týmy, takže se fanoušci mají určitě na co těšit.