pondělí 23. září 2019

Baseballisté Frýdku-Místku bojují o ligový titul

Adam Vítek na pálce
Baseballisté Frýdku-Místku jsou jednu výhru od svého historicky prvního titulu v 1. lize. O všem rozhodne páté rozhodující finálové utkání, které se odehraje příští týden v Jablonci.

Že to nebude jednoduché, to ukazuje celá finálová série. Ta se za stavu 1-1 na zápasy přestěhovala na hřiště ve Frýdku-Místku, kam dorazila také početná divácká kulisa a ta hnala baseballisty domácího Klasiku za vítězstvím. Bohužel v prvním utkání byla na hráčích Frýdku-Místku patrna nervozita a i kvůli několika chybám v obraně podlehli soupeři 5-9. Před dalším duelem tak měli domácí pomyslný nůž na krku.


Druhý sobotní duel pak nabídl nevídané drama, které fanoušci Frýdku-Místku na svém stadionu dlouho neviděli. Klasik a Blesk Jablonec hráli celý zápas neuvěřitelně vyrovnanou bitvu. Když se hosté dostali v některé ze směn do vedení, tak v její dohrávce domácí odpověděli stejnou mincí. Po devíti odehraných směnách tak muselo o vítězi za stavu 5-5 rozhodnout nastavení.

V desáté směně si nejdříve hosté vybudovali tříbodový náskok, aby v dohrávce domácí dokázali vyrovnat. Atmosféra v hledišti mezitím gradovala a zastavovali se i kolemjdoucí na cyklistické stezce a přidávali se k fandění. Jedenáctá směna začala pro domácí dobře, když rychle zahráli dva outy, ale pak Jablonec dokázal stáhnout dva body.
Karel Deutscher, náměstek primátora F-M, hází zahajovací nadhoz

Dohrávka se již hrála na hraně regulérních podmínek a viditelnosti, ale domácí s velkou podporou v zádech nic nevzdávali. Jindřich Adamus si nejdříve vystál metu zdarma. Následně byl nadhozem trefený Kamil Pavelka, který znamenal jeden doběh Klasiku. Následně přišla velká chvíle Patrika Hanka, který odpálil daleký míč do vnějšího pole, čímž stáhl dva body Frýdku-Místku a odšpuntoval euforii na hřišti i v hledišti.

Klasik tak za stavu 2-2 ve finálové sérii jede nadcházející sobotu na sever Čech do Jablonce, kde může získat první titul v druhé české nejvyšší baseballové lize.

„Celá série je zatím nesmírně vyrovnaná,“ řekl po sobotním dvojzápase Matyáš Fous z Blesku Jablonec. „Zejména poslední zápas nemohl být těsnější, bohužel pro nás však se šťastným koncem pro Klasik. Samozřejmě nás mrzí, že jsme dnes nedokázali vyhrát obě utkání, ale aspoň tak budeme mít šanci získat titul před domácím publikem.“

Domácí Ondřej Hon si pochvaloval návštěvu na stadionu. „Divácká kulisa byla úžasná a nám nezbývá, než smeknout před diváky i soupeřem, a připravit se na rozhodující duel v Jablonci.“

Zdroj: Ján Jabrocký, Milujeme-baseball.cz
 
Hráči Klasiku slaví