středa 21. června 2017

Úspešný rok frýdeckomísteckých odchovanců




Hned trojice odchovanců Klasiku letos válí v české i nizozemské nejvyšší soutěži a dokazuje, že ve Frýdku-Místku trenéři dokáží vychovat výborné baseballisty. Honza Tomek navíc letos s Neptunusem vyhrál nejcennější evropskou klubovou trofej.


Jan Tomek

Po zimní anabázi v Austrálii zamířil Honza do Nizozemska. Tam pravidelně nastupuje za farmu jednoho z nejlepších týmu Evropy Neptunus. Jeho kvality si však všimli i trenéři A-týmu a Honza tak dostává příležitost zaházet si i v nejlepší baseballové lize v Evropě. Navíc jej Neptunus sebou vzal i na Pohár Mistrů, který navíc ovládl. Nás může těšit, že Honza byl nejen součástí vítězného týmu, ale také sám zasáhl i do finálového utkání proti italské Boloni. 

„Je to pro mě jako splněný sen,“ řekl Honza po vítězství v poháru. „Už poprvé, když jsem se zúčastnil Poháru Mistrů s Draky Brno pár let zpátky, jsem snil o tom, že jednou budu mít možnost tuto trofej získat a letos se to povedlo. Dostal jsem šanci být součástí skvělého týmu a zároveň nejlepšího klubu v Evropě. Co k tomu více dodat.“
Honza Tomek s Pohárem Mistrů


Na dotaz jak vidí svou roli v organizaci Neptunusu odpovídá jendoznačně: „I když jsem odehrál v prvním týmu pár zápasů v lize a na poháru mistrů, můj úkol zde zůstává stejný a to je pomoct druhému týmu k co nejlepšímu umístění. Je to jako v každé lize. Na vrcholu se drží pár nejlepších a zbytek týmů bojuje o prostřední pozice, aby nemuseli hrát o sestup. Druhá liga samozřejmě není tak kvalitní, ale zápasy jsou často vyrovnané a je potřeba bojovat. To mě baví.“

Protože má Honza zkušenosti i z české extraligy, tak bylo na místě se jej zeptat na rozdíl v kvalitě české a holandské nejvyšší soutěže. „Top týmy první ligy jsou výkonnostně nad úrovní extraligy, ale určitě by byla zajímavá přímá konfrontace,“ odtajnil na závěr Honza Tomek.

Marko Vykoukal

Když letos nahlédneme do statistik české extraligy, tak na vrchních příčkách ve statistice umožněných doběhů uvidíme jméno dalšího frýdeckomísteckého odchovance. Marko Vykoukal ještě v minulé sezoně pravidelně nadhazoval za Klasik, letos však dal přednost české nejvyšší soutěži v dresu nedaleké Ostravy.

„Mě osobně se zatím daří,“ říká na dosavadní průběh sezony Marko. „Dostal jsem od trenérů hned z kraje sezony šanci jako closer a tato pozice v bullpenu mi naprosto vyhovuje. Daří se mi házet hodně striků a dostavám se velmi často nad stav, což se mi v minulých sezonách nedařilo. Doufám, ze mě i týmu forma vydrží a budeme bojovat na konci sezony o nejvyšší příčky.

Ostrava se letos drží v popředí extraligové tabulky a je jedním z největších adeptů na zisk letošního titulu. „V Arrows se nám sešel skvělý tým, který je vyvážený a chytře poskládán z mladých hráčů, zkušených matadorů a zahraničních posil,“ poodhalil tajemství úspěchu Ostravy Marko. „Hrajeme v pohodě, děláme málo chyb a jsme přiměřeně agresivní. Neskutečná je hlavně atmosféra v týmu a to jak na hřišti, tak i mimo něj, díky čemuž hrajeme v pohodě. Těším se na každý trénink i zápas.

Michael Vykoukal

Po zkušenosti v Rakousku se Michael Vykoukal letos vrátil do Česka a spolu s bratrem Markem zamířil do Ostravy. Ve svých třiadvaceti letech kraluje statistikám extraligových chytačů v počtu zachycených krádeží. 

„Jsem rád, že mám možnost catcherovat kvanta zápasů a v tomhle směru se zlepšovat,“ pochvaluje si Michael svou pozici v týmu. „Navíc když mužů spolupracovat se skvělými nadhazovači z týmu. Těší mě, že jsem, v konkurenci skvělých catcherů z ostatních tymu, ve všech statistikách na téhle pozici jsem na předních příčkách. Pálkařsky jsem začal trošku pomaleji. Moc se mi z kraje sezony nedařilo a místy jsem mněl docela smůlu. Ale jsem rád, že moje pálkařská forma má vzestupnou tendenci a zejména poslední tři zápasy mi vyšly dobře, když jsem v každém zápase zaznamenal dva a více hitů.“