pondělí 12. září 2016

Baráž: Hroši Brno byli nad naše síly


Ondřej Gurník (vlevo) a Martin Drong (vpravo) po doběhu na domácí metu  Foto: Pavel Chorobik


Poprvé v historii přijel do Frýdku-Místku extraligový tým. V rámci barážových bojů Klasik vyzval Hrochy Brno a k vidění byl kvalitní baseball. Domácí navíc nebyli daleko od toho, aby zkušenějšího soupeře poslali domů s jednou prohrou.


Utkání mělo nepříjemnou předehru, když se v den zápasu přišlo na to, že na zápas nejsou nominování rozhodčí. I tento problém se nakonec povedlo vyřešit a plánované zápasy se mohli odehrát. Již před jejich začátkem bylo jasné, že Klasik nemůže pomýšlet na postup do Extraligy. Hroši naopak již měli jistotu postupu. Stále se však hrálo o konečné umístnění v nadstavbě, protože to rozhoduje o postavení týmu před následným playoff 1. ligy. 

Klasik v prvním zápase svého soupeře překvapil hned v úvodní směně, kdy dokázal stáhnout dva body. Extraligový celek pak dokázal otočit skóre na 6-2 ve svůj prospěch. Jenže domácí opět ukázali, že již nejsou stejným týmem, jak na začátku sezony a umí si poradit i v těžkých situacích. V osmé směně totiž dokázali zatlačit na nového nadhazovače Hrochů a pěti body opět převrátili misky vah na svou stranu. Poslední slovo však mělo mužstvo z Brna, které využilo únavy Marka Vykoukala a v deváté směně dokázalo stáhnout tři body. Na to již Klasik nedokázal zareagovat a z utkání odešel poražen. 

Do druhého utkání poslal domácí trenér na kopec mladé nadhazovače. Jak Michal Baker, tak také Šimon Urban proti zkušeným pálkařům spíše sbírali zkušenosti a celkem jim darovali devět met zdarma. I tak to však byli hráči Frýdku-Místku, kteří šli jako první do vedení, když ve druhé směně stáhli jeden bod. Víc však domácí na pálce nepředvedli a hosté postupně přidávali bod po bodu a nakonec zvítězili rozdílem třídy. Diváci však v tomto utkání byli svědky nepříjemného momentu, když jeden z odpalů trefil přímo do ruky nadhazovače soupeře, který pak musel být vystřídán. Jak vážné je jeho zranění ukážou teprve další vyšetření.

„Mrzí mně, že jsme ani jednou nedokázali vyhrát,“ řekl po skončení souboje trenér Klasiku Jan Maštalíř. „Nepředvedli jsme však špatný výkon. Hráli jsme dobře. Zejména v prvním utkání jsme měli několik šancí na to, abychom zápas urvali na naši stranu. Druhé utkání již se neslo ve znamení prohry v úvodním duelu. Na konci nám v již v náročném počasí chyběly i trochu síly.“

„My jsme sem přijeli s tím, že chceme potvrdit extraligovou příslušnost,“ vyjádřil se po zápase sportovní ředitel Hrochů Petr Novotný. „První zápas nebyl vůbec jednoduchý, protože Marko Vykoukal házel solidně. Skoro bych řekl, že to byla extraligová úroveň. Nicméně jsme dali dost bodů na to, jak mladý tým tady máme. Náš druhý nadhazovač neházel strajky, takže se to pak trochu zdramatizovalo a museli jsme to na konci otáčet. Druhý zápas již byl pro nás jednodušší.“

Frýdek-Místek tak o víkendu čekají poslední dva zápasy baráže, když bude dohrávat odložené zápasy s Jabloncem na jeho hřišti. 


 1. zápas
R
H
E
Cardion Hroši Brno
0
1
0
0
0
3
0
2
3
9
11
3
Klasik Frýdek-Místek
2
0
0
0
0
0
0
5
0
7
10
0

 2. zápas
R
H
E
Cardion Hroši Brno
0
0
2
0
3
0
6
11
9
2
Klasik Frýdek-Místek
0
1
0
0
0
0
0
1
5
1