čtvrtek 4. dubna 2024

Také mládež Klasiku startuje novou sezónu

Kromě mužů naskočí do nové sezóny také mládežnické kategorie. Pojďme si přiblížit přehled jednotlivých kategorií.

U18 

Junioři budou opět hrát Extraligu U18. Hned v neděli na ně čeká výjezd na Vysočinu, kde nastoupí proti domácím Nucleas. V letošním roce budou obhejovat loňské 5. místo (ze 17 celků), ale rozhodně je nečeká jednoduchá práce. "Budeme chtít hrát dobrou hru se zapojením mladých kluků z nižších kategorií," poodhaluje plány na sezónu trenér Martin Drong. "U našich osmnáctek budeme chtít, aby si navykly na vyšší baseball v První lize a patnáctky aby si zvykly na osmnáctkový baseball. Ti starší s nimi hrát budou. Doufám, že splní roli lídrů a ne jediných hráčů na hřišti. Chceme zapojovat ty mladé. Budeme mít 5-6 nadhazovačů ve věku 15-16 let."

U15

Kadeti již odehráli náročný přípravný mezinárodní turnaj v Trnavě, kde, ačkoliv šest hráčů poprvé nastoupilo na velkm hřišti, zaujali natolik, aby si vysloužili pozvánku na podobný turnaj v Dortmundu. Klasiku každopádně začne nová sezóna v této kategorii až 16. dubna, kdy doma vyzvou Arrows Ostrava. Dále v lize nastoupí ještě proti Cannibals Šumper a Skokanům Olomouc. 

"Našim cílem je ale uspět hlavně na republikových turnajích, jako Český baseballový pohár a Mistrvoství ČR U15," říká trenér Miroslav Kretek. "Máme tým složený z mladších a starších hráčů. Šest hráčů poprvé vlétlo na velké hřiště a teprve si na něj zvykají. Máme silný nadhoz, tak jak je to typické v Klasiku, ale potřebujeme zabrat v obraně."

U13

Pro tuto kategorii začíná sezóna již v sobotu dopoledne, když v 10:00 rozehrají dvojzápas s Orlovou. Dále mají svěřenci Martina a Michaeli Grocholových v lize Cannibals Šumper, Arrows Ostrava a Hit Opava. 

"Pro letošní sezónu nemáme nějak jasné cíle. Změnila se nám délka zápasů, a také herní systém, takže uvidíme, jak se s tím hráči vypořádají. Chceme hlavně na hřišti předvádět pěkný baseball a dělat věci, na kterých jsme celou zimu pracovali. A když se na letošní sezonu podíváme z širšího hlediska, tak určitě chceme vyhrát poslední zápas sezóny," říká před novou sezónou Martin Grochol.

U11

"Jedenáctky"  čekají v lize zápasy s Arrows Ostrava, Cannibals Šumper, Snails Orlová a Skokany Olomouc. Ligová sezóna ale pro ně začne až 14. dubna, kdy doma hostí tým z Hané. 

"Dlouhodobým cílem je účast na Mistrovství ČR U11 na podzim. Sehrát kvalitní zápasy v rámci oblastní soutěže a dostat se do horní skupiny v play-off. Pokračovat v práci na trénincích, zvláště v oblasti nadhozu. V jarní části pak hlavně příprava na Český baseballový pohár U11," přibližuje cíle trenér U11 Zbyněk Volný.

U10

Jen tři týmy se přihlásily do regionální ligy v této kategorii.  Pro hráče je to výborná možnost vyzkoušet siformát a pravidla pro SuperCup, který se také hraje v této kategorii. V termínu 13.-14. května pak proběhne kvalifikační SuperCup v Olomouci, do nějž je přihlášeno 7 týmů a postup si vybojuje první čtyřka.

U9

Až šest týmů letos bude působit v lize v této kategorii. Tato liga se tradičně hraje formou turnajů. Ty budou letos čtyři : 13.4. v Orlové, 4.5. ve Frýdku-Místku, 8.6. v Ostravě a nakonec 21.9. v Olomouci. 

U8

Tři turnaje také čekají kategorii "osmiček", které jsou přihášeny do Coachpitch League U8. První turnaj bude pořádat Klasik 28. dubna. Další dva turnaje jsou naplánované na 1.6 v Orlové a 28.9. v Ostravě.

"Letos máme v Klasiku spoustu nováčků, takže se chceme soustředit na jejich začlenění do týmů. Už vloni jsme potvrdili, že hrát umíme, letos to chceme zase o fous vylepšit. Kromě oblasti, jsme se přihlásili na všechny celorepublikové turnaje (MČR a ČBP v našich kategoriích) a určitě si chceme zahrát o hezké umístění na Firstcupu - což je nejhezčí turnaj pro nejmenší baseballisty a tradičně se hraje na Hrochovi.
Chtěla bych děti hodně točit, vychovat co nejvíce univerzálů, zlepšovat jejich povědomí o hře, o strategii. Baseball je specificky tím, ze hráči musí obsáhnout spoustu různorodých dovedností, a na tom musíme zamakat. Můj úkol je udělat to tak, aby to ty děti pořád bavilo, aby měly chuť se posouvat a hrát dál," říká trenérka Iva Kretková, která je zodpovědná za nejmladší hráče Klasiku do věku devíti let.