úterý 11. června 2024

Kategorie U11 i U15 si v poháru vybojovaly účast v kvalifikaci na Mistrovství ČR

 První z vrcholů letošní sezóny mají za sebou kategorie U11 a U15. Ty v minulých dnech odehrály zápasy na Českém baseballovém poháru. 

U15

Kadeti odehráli svůj turnaj v Blansku. Los poháru byl pro ně neúprosný a hned první zápas hráli proti jednomu z hlavních favoritů brněnským Hrochům. A nevedli si vůbec špatně, když od začátku duelu nad svým soupeřem vedli. Ještě před dohrávkou čtvrté směny svítil na tabuli stav 4-3 pro Klasik. Bohužel v dohrávce dokázal soupeř čtyřmi doběhy utkání zvrátit ve svůj prospěch a zvítězit 7-4.

Také druhý duel se odvíjel zpočátku pro naše kadety dobře, když Fabián Bužek ve dvou směnách soupeři neumožnil žádný doběh a připsal si 4 strikeouty. Po jeho vystřídání se již pálkaři jihlavských Ježků chytili a soupeř nakonec vyhrál 10-4.

V sobotu odehráli kadeti dva zápasy a připsali si také první výhru, když porazili Techniku Brno 7-5. Velmi důležité bylo, že Dalibor Mácha i Lukáš Gladiš na kopci trefovali strikezónu a Technice povolili pouze 3 mety zdarma. Na pálce se zadařilo dvojici Štěpán Kretek a Dalibor Mácha, kteří si připsali po třech hitech.V následujícím utkání proti Třebíči sice Klasik zaznamenal 8 doběhů, ale soupeři povolil 21, což znamenalo, že v základní skupině skončíme na 4. místě a zahrajeme si ve skupině o 5.-9. místo.

V ní jsme již bodovali naplno. Nejdříve proti Arrows tým znovu podržel Bužek, jenž odházel kompletní 4 směny s 1 ER. Ostravu tak porážíme 12-6. Poslední zápas na turnaji pak kadeti sehráli proti Hippos Brno. Lukáš Gladiš na kopci napodobil Fabiána a v pěti směnách udržel nulu v kolonce doběhů. Fabián Bužek pak na pálce přidal 3 hity. V utkání nakonec Klasik vyhrál 8-0 a jen díky prohře s Ježky v základní skupině, která se přenášela i do skupiny o umístnění, končí na 6. místě.

"Po celý turnaj, až na zápas s Nuclears, kde jsme se nedokázali přizpůsobit nastavené strikezoně, jsme se mohli opřít o kvalitní nadhoz a dobrou pálku. Pokud zlepšíme hru v poli a přidáme ještě na pálce, budeme dobře připraveni na kvalifikaci Mistrovství ČR," řekl po turnaji trenér Miroslav Kretek.


U11

O něco méně se dařilo mladší kategorii v Třebíči. Jedenáctky totiž v základní skupině nedokázaly vyhrát ani jednou. V pátek si nejdříve připsaly prohry s Hrochy (3-18) a Arrows (8-18). Do soboty již vstoupily lépe, když Ježkům z Jihlavy podlehly 3-8. Aby pak s Technikou vedli 4-3 a nakonec prohráli 4-9.

To znamenalo, že Klasik i tady hrál ve skupině o 5.-9. místo. Do ní vstoupil zápasem s Blanskem, v němž prohrál 0-13. Z výhry se nakonec mladí Klasici radovali až v posledním utkání proti Hippos. V něm soupeře z metropole jižní Moravy porazili těsně 11-10. 

Až do úterý tak museli rodiče i trenéři čekat na konečné pořadí na turnaji, protože spolu s Klasikem měli stejnou bilanci také Hippos a Ježci. Nakonec dle webu asociace končí Frýdek-Místek na 7. místě, což by mělo stačit k tomu, aby si jedenáctky zahrály v kvalifikaci na Mistrovství ČR.

Ačkoliv se Klasik neumístil v první polovině, tak pohled do statistik musí jeho fanoušky potěšit. Turnaj se totiž hodně povedl Vítu Mladěnkovi, jenž se s pálkařským průměrem .500 a OBP .600 zařadil mezi nejlepší pálkaře turnaje.

"I když tomu výsledky moc nenapovídají, je z mého pohledu vidět u hráčů postupný progres. Tyto velké turnaje mi také dávají zpětnou vazbu na co se zaměřit v trénování. Nejvíce mě mrzí, že v naši oblasti jsme vlastně jen dva týmy konkurenceschopné a to je žalostně málo - dokud prostě ostatní týmy z oblasti nebudou na těchto velkých turnajích, budou nám tyto těžké zápasy v oblasti chybět. To že je odehrajeme v rámci ČBP či MČR je prostě málo. Být tento náš tým z regionu jižní Moravy, mám za to že i ve stejném složení by dosahoval jiných výsledků," říká k poháru trenér Zbyněk Volný.