úterý 19. dubna 2016

Martin Drong: Chtěl bych vidět Klasik jako zkušený tým a v Extralize



Martin Drong po odpalu     Foto: autor


Klasik má za sebou první dva zápasy letošní sezony, které nevyšly úplně dle představ hráčů ani fanoušků. Po zápase jsme se proto obrátili na navrátilce ve frýdeckomísteckém dresu Martina Dronga a zeptali se jej na jeho první dojmy.


Martine, opět si nastoupil v dresu Klasiku. Jaké jsou dojmy po prvních zápasech?
Vzhledem k výsledku nejsou úplně nejlepší. Atmosféra byla, sice nezasloužená, ale skvělá. Přišla spousta lidí, navíc vyšlo počasí. Mám radost, že to proběhlo.

Prohráli jste úvodní dva zápasy sezony. Na čem podle Tebe potřebuje ještě tento tým zapracovat?
Souhra a dělat baseball. Nejsou to konkrétní věci. Je to ten čas strávený na hřišti, který nám chybí. Dlouhou dobu jsme měli omezené podmínky a teď potřebujeme udělat ten objem groundballů. Míče po zemi, pálení v klecích, využívat to, co tady máme k dispozici. A to i individuálně v čase, kdy nejsou týmové tréninky, protože nám to fakt chybí. Předtím se na škvárovém hřišti nedalo natrénovat prakticky nic. Kluci jsou proto takoví nevyhraní.

V reprezentaci si nastupoval proti profesionálům, dlouhé roky si hrál v Extralize, teď hraješ 1. ligu. Jak bys srovnal úroveň české nejvyšší soutěže a druhé nejvyšší?
Kdysi jsem četl nějaké články o fotbalistech, kteří říkali, že když hráli nejvyšší ligu, tak hráli v nějakém systému. Tam se nenaběhali tolik, jak když šli pomoct nějakému týmu do nižší soutěže. V 1. baseballové lize se nemůžeš tolik spolehnout na nadhazovače, protože nemají takovou kontrolu nadhozů. Často se v soutěži „schovávají“ hráči, kteří již nemají dostatečné fyzické dispozice. Co si pamatuji, tak před pěti lety byli v této soutěži hodně pomalí hráči. Teď se to již zlepšilo, ale rozdíl oproti Extralize je stále hodně velký. Někteří si myslí, že se ten rozdíl snižuje, ale stále tomu tak není. Řekl bych, že ten rozdíl je skokový. 

Kde by si chtěl vidět za pár let Klasik a jak dlouho Tě ještě uvidíme hrát baseball?
Klasik bych chtěl vidět určitě v Extralize. Co se týká mne… Vzhledem k pracovním povinnostem, osobním povinnostem a podobně, tak se jen těžko hledá motivace. Motivace se do toho opět pustit. Je pravdou, že organizaci času mám celkem zvládnutou, takže na to hřiště docházím. Chtěl bych však tento vztah k baseballu naučit tyto mladé kluky. Proto bych chtěl vidět Klasik v Extralize jako zkušený tým, který dělá baseballové věci správně. Pokud se udržím zdravý a bude mi držet rameno, se kterým poslední dva roky bojuji, tak hrát budu. Samozřejmě pokud to bude mít smysl.