pondělí 23. května 2016

Klasík zvítězil na Stříbrném SuperCupu

O víkendu 14. – 15. 5. se v pěti regionech naší republiky konaly baseballové turnaje hráčů do desíti let s názvem Stříbrný SuperCup. Týmy, které se umístí na prvních třech příčkách, se zároveň kvalifikují na Zlatý SuperCup, což je velký mezinárodní turnaj konaný 3. – 5. června v Praze, kde nastoupí 16 nejlepších týmu z ČR a osm zahraničních. Specifikem  SuperCupu je, že kromě samotného turnaje v coachpitchi se do výsledků, mnohdy dosti zásadním způsobem, promítají výsledky z dovednostních disciplín, tzv. Masters.

Pořadatelem této velké události mládežnického baseballu u nás byl v Regionu východ České baseballové asociace Klasik Frýdek-Místek. Jeho hráči tak měli možnost se letos poprvé představit před domácím publikem. Zavítaly k nám týmy Skokanů Olomouc, Arrows Ostrava a Cannibals Šumperk.

Nejdříve se odehrály zápasy základní části systémem každý s každým. Po výhrách se Šumperkem 20:3 a Olomoucí 13:0 jsme nastoupili proti Arrows, přičemž už bylo jisté, že se s ostravským týmem střetneme i ve finále. Do posledního zápasu skupiny jsme však nevstoupili nejlépe a hned v první směně jsme pětkrát inkasovali. Nepříznivý stav se nám již do konce nepodařilo zvrátit, a tak jsme podlehli 6:9. Bylo z toho tedy druhé místo v základní části právě za do té doby suverénními Arrows, což nám už dávalo jistotu postupu do Prahy.

Poté přišly na řadu Masters, tedy soutěže v hodu a odpalu do dálky, v běhu po metách a týmové souhře v poli. Tu jsme měli ze všech týmů nejlepší (s časem 23 s). Ani v ostatních disciplínách se Klasik neztratil a to dokonce ani ve srovnání s celou Českou republikou. Vždyť Marián Harig a Adrián Mück odpálili druhý, resp. devátý nejdelší odpal v ČR vůbec. Samuel Rušitovič k tomu navíc přidal pátý nejrychlejší běh. Krátce a jednoduše jsme v Masters získali 4012 bodů, což byl ze čtveřice zúčastněných týmů nejlepší výsledek, takže bylo jasné, že o držiteli Stříbrného Superpoháru v Regionu Východ rozhodne až finále.

To přišlo na řadu záhy a nutno říci, že jsme v něm už od počátku dominovali s výbornou obranou, kdy byla k vidění spousta výborných zákroků a souher. K tomu se přidala obrovská podpora domácího publika, takže jsme si po šesti směnách dokráčeli k přesvědčivému vítězství 9:0. Na druhém hřišti se mezitím rozhodlo o tom, že menší pohár za třetí místo si odvezou Skokani do Olomouce, když porazili Cannibals Šumperk 13:1.

Závěrem bych chtěl poděkovat pořadatelům za výbornou přípravu, trenérům a divákům za skvělou kulisu. Nezbývá než popřát hráčům mnoho úspěchů na Zlatém SuperCupu.

P. Kociňák